Норвегия

По всички възможни стандарти северното кралство Норвегия е една от най-красивите държави в света. Страната заема западната част от Скандинавския полуостров. Изпълнителната власт е съсредоточена в министър-председателя и правителството, които формално се назначават от краля. Както във всяка парламентарна монархия, той има церемониална функция и влияние в качеството си на символ на националното единство.

Населението на кралство Норвегия е близо 4,6 млн. души, близо половин милион от които живеят в столицата Осло, столица на Норвегия.

Норвегия, скалата "езикът на трола"

Името на държавата на старoнорвежки означава "надълго по брега". Или по морето, защото с островите и стотиците дълбоко врязаните фиорди Норвегия има над 19 000 км крайбрежие! Разпростряла се на 2500 км. от югозапад на североизток, на почти 500 км. отвъд Полярният кръг. Със своите 385 хил. кв. км Норвегия е малко по-голяма от Германия, но има предимно планински релеф с разнообразни форми, създаден от ледниците. Много от тях още съществуват, а топящият се лед образува буйни реки и приказни водопади.

Благодарение на течението Гълфстрийм в Норвегия е по-топло и вали повече от обичайното за тези ширини. Тук има 4 добре осезаеми сезона с по-студена зима и прохладно лято. Във вътрешността е по-хладно. Северните части на страната имат субполярен климат, а в Свалбард е полярен характерен за тундрата.

Oldenvatnet_Norway.jpg

Geiranger_Fjord_Norway.jpgРазположението на страната в крайния север води до големите сезонни колебания в дължината на деня. От края на май до началото на юли отвъд Полярният кръг слънцето никога не залязва напълно. В останалата част на страната денят достига 20 часа. Затова често наричат Норвегия „Страна на среднощното слънце”. През зимата е точно обратното. Това е времето, когато може да се види и феноменалното Северно сияние. В ясни зимни нощи арктическите ветрове разбъркват йонизираната атмосфера, създавайки хипнотизиращо сияние от странни движещи се светлини. Преобладава зеленият цвят, но по време на грандиозните нощни представления небето се оцветява за кратко в розово със сиви къдрици по края и светловиолетови проблясъци. Градските светлини намаляват интензитета на сиянието и затова туристите се отдалечават с помощта на моторни шейни и дори кучешки и еленови впрягове далеч от изкуствени светлини.

Поради големите разлики в географската ширина и разнообразният релеф и климат, в Норвегия има огромно биологично разнообразие – над 60 000 вида. Много от тях са вписани в Червената книга, някои са застрашени и в световен мащаб. По отношение на екологичната си политика, страната е на пето място в света.

Според археолозите първите хора са се появили в норвежкия юг още преди 12 000 г., преди оттеглянето на ледниците. От каменната до желязната епоха земята и морето осигуряват препитание на древните индоевропейци. През 6 в. тевтонски племена заселват страната. После, след 9 в., идва епохата на викингите с техните славни морски походи, но и кървави набези из Европа, на първите норвежки крале, на съюз с Дания и Швеция, та до новосъздаеното през 1905 г. кралство и окупацията от нацистите.

Днес Норвегия е една от най-богатите държави в света, държи и първо място по индекс на човешкото развитие. Страната е богата на природни ресурси – риба, гори, полезни изкопаеми, а по добив на петрол и природен газ е на челни мяста в света. Само Саудитска Арабия и Русия изнасят повече нефт от Норвегия. В момента страната е на първо място по дял на електромобилите в света.

Изключително популярно в Норвегия е карането на ски. Има дори град, кръстен на този спорт, спускането е измислено също тук – в град Моргедал. Ски пистите са навсякъде – както в курортите, така и в столицата Осло и до тях може да се отиде просто с трамвай!

Примамлива атракция, предлагана на туристите в Норвегия, е разходка по някой от ледниците. По всяко време на деня се организират групи, задължително водени от опитен екскурзовод, поради опасностите, които крие ледът. На места той е тънък, а другаде прорязан от пукатини дълбоки до 100 м. Йостедалсбреен е най-големия ледник в Европа. Свартисен, Флогефона, Хадаргенслохен и Нигардсбен са по-малки, но не по малко забележителни.

Geirangerfjord_in_Norway.jpg

Норвежките фиорди са най-посещаваната от всички забележителности в света, като изпреварват дори пирамидите и Великата китайска стена. И има защо! Тези величествени и тесни морски заливи, вдадени дълбоко в сушата не могат да бъдат описани. Трябва просто да се видят. Нарязали като дантела крайбрежието, те като че нямат брой. Най-големите и известни от тях са Сонгефиорд, вдаден на 205 км в сушата, но широк едва 4.5 км. Хардангерфиорд е лесно достъпен и изпъстрен с малки градчета, селца и градини по склоновете. Неподправената природа на Лисефиорд спира дъха, а Гейрангерфиорд с два прекрасни водопада дава чудесни условия за спорт. Нерьойфиорд и включен в списъка на ЮНЕСКО заради красотата си, Трондхеймсфиорд е дом на над 90 вида риби. И, разбира се, Ослофиорд, който не е истински фиорд, но на него е разположена столицата Осло.

Hjelle_Norway.jpg

PrekestolenNorway.jpg

 

Кралство Норвегия – ако разчупим представата за вечни студове и ледове, ще видим една прекрасна страна с уникална природа и самобитна култура. Страна дала на света велики имена на творци, пътешественици и откриватели.