Одрин (Едирне), Турция

Сигурно почти няма българин, особено пък в южната част на България, който да не е ходил или да е чувал за свои познати, които отиват на шопинг в Одрин. Градът се намира на близо 180 км от Пловдив - това е значително по-малко разстояние от Пловдив до морето, така че е лесно да се направи дори и еднодневна екскурзия дотам. Освен с евтините си стоки, градът може да ви впечатли и с красивите си забележителност и атмосфера, така че ако решите да го посетите, отделете си непременно и време, за да го разгледате. Одрин (Едирне) е известен и като чудесен университетски център, като Тракийският университет е един от най-добрите в цяла Турция и е известен с отличния си медицински факултет и симфоничен оркестър.

Одрин, Селимие джамия (Selimie mosque)

Транспорт до Одрин и вътре в града

Най-удобно е, разбира се, да се иде с кола. Ако карате, без да бързате излишно, ще стигнете от София до турската граница при ГКПП Капитан Андреево за приблизително два часа и половина. Проблем може да бъде чакането на границата, тъй като доста българи отиват към Турция, но невинаги се налага да чакате дълго. В някои случаи има смисъл да минете през границата с Гърция и оттам към Турция, но при правилен избор на начален час това не е необходимо. Освен паспорти, българските гранични власти изискват и талон на автомобил, а турските - зелена карта. Ако пътувате с дете и другият родител не е дошъл, ще ви трябват и акт за раждане и нотариално заверена декларация, че другият родител е съгласен детето да напуска страната.

Ако няма да пътувате с кола, лесно е да намерите платена екскурзия до Одрин с автобус. Това е популярна дестинация и такива екскурзии се организират от често, предимно за шопинг. Цената на 1-дневна екскурзия до Одрин е около или малко над 30 лв. Не забравяйте, че изискванията за документи за дете продължават да важат независимо дали сте с кола, автобус или друг транспорт.

На 1-ви юни 2019 г. беше пуснат експериментален влак от Пловдив до Одрин, но само след два курса беше спрян. Цената за двупосочния билет беше 28.50 лв. Пътят е около четири часа с влак и според съобщението на държавните железници влакът ще бъде пуснат отново.

В самия град почти всичко е на пешеходно разстояние, а и градът има плосък релеф и няма да има нужда да катерите изморяващи нанагорнища. Най-уместно би било да се разхождате пеша, а за по-отдалечените квартали има минибусчета.

Кратка история на Одрин

На мястото на Одрин е съществувало древно тракийско селище, докато римския император Адриан не построил там град, който кръстил на свое име - Адрианополис. Преди да го завладеят римляните той е носил името Ускудама и бил първата столица на Одриското царство. Бива превзет през 1369 г. от османските турци и бива превърнат в тяхна столица до 1453 г., когато пада Цариград, но дори и след това остава нещо като втора столица, от която са управлявали редица султани. Между 1700 и 1750 г. Одрин е чевърти по големина град в Европа и има 350 хиляди души.

През 19-ти век обаче Одрин запада и понася тежки поражения. Градът се обезлюдява до съвсем скоро - сега населението е около 155 хиляди души, и в наши дни можем да видим съвсем малка част от предишната му слава.

Одрин е известен за много българи с някои славни победи, които сме пожънали край него срещу византийците. Хан Кардам разбива огромна армия край него, а пък Хан Крум го превзема през 813 г. През 914 г. Цар Симеон влиза в Одрин, а през 921 г. градът се предава след обсада и отново бива включен в границите на България. Важна битка от българската история, състояла се край Одрин, е битката при Адрианпол, когато населението на Одрин издига български знамена край крепостта и цар Калоян разгромява въоръжената до зъби рицарска армия на Латинската империя.

Забележителности в Одрин

Макар шопингът да е основната причина, поради която толкова много българи пътуват до Одрин, градът си заслужава и да бъде обиколен, за да разгледаме неговите забележителности. Най-популярното място за туристите тук е джамията Селимие, която е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Един интересен факт за нея е, че има точно 999 прозореца, които, според архитекта Синан, чието дело е тя, символизират перфекционизма на Аллах. Със своите 70,89 метра нейните минарета са втори по височина в света. Има много красиви плетеници по прозорците й, които според легендите са вдъхновени от сплетените коси на майката на архитекта Синан.

Edirne - Selimie mosque

куполите в двора на джамията Селимие

изящната архитектура над входа на джамията Селимие

вътре в джамията Селимие

джамията Селимие отвътре

огромното вътрешно пространство на джамията Селимие

Около джамията има и няколко интересни музея, които може да обиколите, а ако излезете от централния вход ще стигнете до Големия базар на Одрин, който също може да ви заинтересува.

От подножието на джамията Селимие започва лабиринтът от малки улички, които водят до главната улица на Одрин, Сарачлар Джадеси. Тук ще откриете множество пъстри и живописни магазинчета за всякакви стоки, както и много сладкарнички и кафенета, а из цялата местност лежи една приятна атмосфера на ленивост и комфорт. Ако искате да си хапнете малко традиционни турски сладки, отидете в сладкарница Мадо в горната част на главната улица. Тук има безкрайно разнообразие от сладкиши - съветвам ви да пробвате кюнефе, което е вид сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт тип извара. Бадемовата паста също е нещо, с което Одрин е известен. Тя се прави от горчиви бадеми и има доста специфичен вкус. Друго специфично одринско ястие, което трябва да се опита, е тава джигер - това е пържен черен дроб, нарязан на тънки парчета и поднесен с безпощадни люти чушки.

Тава джигер в Одрин

Повечето забележителности тук са джамии, известни със своята интересна архитектура. Можете да отидете джамията Уч Шерефели, която е известна с четирите си минарета, всяко от които се различава от останалите. Едно от минаретата й има три балкона, което също е нетипично.

Старата джамия пък изглежда обикновено отвън и не грабва окото, но за почитателите на калиграфията вътре се крие изненада - цялата е изписана с изключително изкусни надписи.

Великолепна калиграфия над входа на старата джамия

Старата джамия в Одрин, отвътре

В града и досега се е запазил силен българския дух, като тук има две действащи български църкви - "Свети Георги" от 1880 г. и "Св. св. Константин и Елена", създадена през 1869 г.

Одрин - църква Св. Георги

Друга интересна забележителност е Македонската кула, още позната като Часовниковата кула, която е част от старите крепостни стени на Адрианопол. През 1884 г. върху нея обаче е построена дървена часовникова кула, която изгаря и е престроена отново от камъни и тухли през 1894 г.

Тук се намира и така нареченият Музей на здравето - така се нарича след реставрацията си преди двадесетина години, а преди това е бил известна психиатрия, датираща от 15-ти век, в която хората са се лекували с музика и приятни ухания. Специално обучен оркестър от десетина музиканти свирел там три пъти седмично в тон с ромоленето на водата в главния фонтан. Тази музика влияела различно на човешката психика - успокоявала хората или пък опреснявала спомените им или лекувала главоболия. Психиатрията била закрита през 17-ти век.

През града минават три големи реки - познатите ни Марица, Тунджа и Арда. Над тях се вият множество интересни мостове, които си заслужават да бъдат посетени. Повечето от тях са издържани в интересен средновен или османски стил и представляват невероятна гледка. Одрин е известен и като град на фонтаните - над 100 красиви фонтана с изящна архитектура и детайли. Да, ще видите фонтани на почти всеки площад и голямо кръстовище. И още един интересен факт - за разлика от нас, южните ни съседи в Турция явно не са изпитвали нужда да застроят всяка градинка между блоковете, нито да правят високи сгради. В резултат градът е изключително приятен за живот, с много зеленина, слънчева светлина и не ви "задушава".

Фонтан до синия пазар, Одрин

Зелени пространства между блоковете в Одрин

Шопинг в Одрин

Ако пътувате към Одрин с кола, шопинг турнето може да започне още преди да влезете в центъра. Като идвате по D100 от магистралата, малко преди да влезете в централната част на града ще забележите от дясната ви страна Margi Outlet (Марги Аутлет). Това е едно от най-популярните места за пазаруване тук - търговски център с множество магазини, подредени отстрани на две алеи. Удобно място е и за паркиране - има осигурен платен паркинг, където можете да оставите колата си спокойно. Тук има магазини с много качествени стоки с цени, които понякога са в пъти по-ниски от тези в България. Може да намерите чудесни сделки за неща на Koton, Penti, LC Waikiki... Зад Margi Outlet пък е разположен "Синият пазар", където може да намерите пресни плодове и зеленчуци, ядки, кори за баници и тем подобни вкусотийки.

Марги аутлет

Марги аутлет

Синия пазар в Одрин

Друга задължителна шопинг дестинация тук е търговският център Erasta, който е значително по-голям от Margi Outlet. За да разгледате Erasta, ще са ви нужни приблизително 2 часа и половина.

мол Erasta в Одрин

Със сигурност трябва да посетите и Kipa Extra. Отпред е пълно с паркирали български коли, което е знак, че магазинът си струва посещението.

Препоръчвам и да се заредите с малко традиционна турска баклава - за около 20 лв. може да се сдобиете с поне 2 кг най-различни разновидности от този любим деликатес. Класическата версия "Пишмание" се предлага още по-евтино, има и много видове локум, който не е за пропускане. Макар да е забранено за износ към България, струва си поне да опитате и сиренето в Одрин - наистина е страхотно! От онзи вид, който някога правеха на село нашите баби и дядовци, а в магазините ни вече го няма... Можете да си купите прясно сирене с прекрасен вкус; маслено и плътно овче сирене; моцарела на топчета и на "въжета", а също така и кашкавал на конци.

Сирене в Одрин

Баклава и локум на пазара

Това са най-интересните места, които може да разгледате в Одрин. Градът не изобилства от забележителности, но пък е чудесно място да съчетаем изгодния шопинг с приятна неангажираща разходка. Хубавото е, че може да дойдете за един ден и без дори да нощувате тук ще си тръгнете доволни, че не сте пропуснали кой знае какво.

И най-вече не забравяйте да си купите прах за пране! :) Одрин е известен като града с най-евтиния прах за пране и наистина не разочарова.

Текст: Ангелика Ралева
Снимки: Филип Дудин