катедралата Нотр Дам (Парижката Света Богородица)

Нотр Дам е един от основните символи на Париж и цяла Франция. Катедралата може да се нарече катедралата на катедралите и с пълно право. Нейната фасада, изработка, цялостното й присъствие, сякаш надвисва над Париж и създава чувството за частица от готическият свят в съвременен Париж.

Нотр Дам е овековечена още от великият майстор на перото Виктор Юго, който пише роман за нея. “Парижката Света Богородица” остава в сърцата на много хора.

В превод Нотр Дам /Notre Dame/ означава Нашата дама и се знае, че изящната църковна постройка е създадена в чест на Света Богородица, като закрилница на Париж по време на голямата чумна епидемия. Изградена е върху руините на древен римски храм.

В наши дни тази невероятна църковна постройка е най-посещаваната след Лувъра и Айфеловата кула. Да отидеш в Париж и да не се снимаш пред Нотр Дам или да не разгледаш невероятните стенописи, които самите Микеланджело и Леонардо, са нарисували, е все едно да идеш до Рим и да не видиш Папата. Уви, през април 2019 г. цялата дървена част от катедралата изгоря в огромен пожар. В момента се подготвя реконструкцията й.