Партенонът в Атина, Гърция

Партенонът е храм, част от древногръцкия Акропол в Гърция. Той е главния храм от атинския Акропол, който е бил построен на върха на древна Атина, в чест на богинята-девица Атина Партенос, покровителка на града /Αθηνά Παρθένος/.

Откриването и освещаването на храма става през 438 г. пр.н.е. по време на празника Панатенеи. Партенонът с неговите склуптури и украси се смята за шедьовър на древния свят и древногръцкия гений, който е останал и до днес за нас, децата на предците, създали този шедьовър на изкуството.

В сегашния си вид, както е достъпен за туристите, Партенонът се намира на три мраморни плочи, които имат обща височина от метър и половина. Той е периптер в дорийски стил, като пред входа му, на самата фасада има по осем големи колони, които крепят покрива на храма. Може да се каже, че фасадата с колоните на Партенона е станала символ на южната ни съседка. Внушителността му се допълва и от огромните архитектурни чудеса, които се намират във вътрешността му, като например огромната статуя на богиняте-дева, покровителка на Атина.

Историята му е огромна. Първо е бил храм на древните гърци. След това, през VI в.н.е. е бил превърнат в християнска църква. По-късно по време на нашествието на османците по тези земи, е превърната в джамия и е построено минаре.

През 1987 година Акрополът, заедно с Партенона в него, са обявени за културно и историческо наследство и са под егидата на ЮНЕСКО.