Потопеният град Аполония

В област Анталия, намираща се в съседна Турцуя, в една защитена ненаселена територия, с площ от 4.5 кв. км се намира потопеният град Аполония. Областта се нарича Кекова и е невероятно туристическо място, което всеки, който харесва историята трябва да посети при своите екскурзии.

От турски преведено, Кекова значи буквално "Долина на мащерката" и включва в пределите си и малкият остров Кекова, който е съвсем близо до средоземноморския бряг.

На остров Кекова се крие голямо историческо наследство. На неговият  северен бряг се намират руините на античният град Аполония, който е бил разрушен през II преди новата ера, когато поредното силно земетресение, така характерно за тази сеизмична област, предизвикала неговото частично потапяне.

След земетресението разбира се, "потопеният" град Аполония отново е построен, даже продължил да процъфтява по времето на Византийската империя, но все пак в крайна сметка бил изцяло изоставен заради непрестанните набези на арабите.

В наши дни потопеният град Аполония, може да се достигне само и единствено с лодка, а районът е обявен за защитетена територия още през 1990 година  от турското Министерството на околната среда и горите.