Прага

Прага е столицата и най-големият град на Чехия. Разположен е на река Вълтава, а населението му е 1 218 644 души (31 март 2008), което е над 10% от населението на Чешката република. Прага е считан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи. Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм, както и със своите трамваи :)

Прага, Чехия

Старият град или Старе место (на чешки: Staré Město) е името на част от централния район на Прага, Чехия. Това е и мястото на първите заселници на града. Едва през 14 век Император Карл IV разширява района, построявайки около него „Нов“ град. Двете части са разделени от улица „На Пржикопе“. Интересни забележителности на Стария град са Староместкият площад с астрономическия часовник, църквата на Дева Мария пред Тин и Карловия мост. Характерни са и тесните улици сред които най известна е Карловата улица започваща от площада на кметството с часовника и извеждаща до Карловия мост.

File 000 3

Староместкият площад е централното място на Стария град. Разположен между Вацлавака и Карловия мост, площадът е непрекъснато оживен от туристи, особено през летния сезон. Около площада се намират две църкви - Дева Мария пред Тин (построена в готически стил) и бароковата Свети Николай. На площада е разположено старото кметство на града, известно с кулата с астрономическия часовник. В центъра на площада се намира паметникът на Ян Хус - църковният реформатор, който е изгорен на клада заради идеите си. Паметникът е построен през 1915 г., за да отбележи 5 века от неговата смърт.

Църквата на Дева Мария пред Тин на Староместенския площад е една от забележителностите на Стария град на Прага и главната църква за тази част на града от 14 век насам. Завършена е в средата на 15 век и е в готически стил.

IMG 3517 2

Карловият мост е исторически комплекс от мост и крепостни кули, свързващ частите на Прага разположени от двете страни на река Вълтава (Мулдава). Строежът на „Пражкия мост“ (както е наричан в началото) започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15 век. Мостът свързва директно Стария град и замъка Храдчани. Той става известен като Карлов мост след 1870. Мостът е 516 м дълъг и 10 м широк. „Охраняван“ е с две кули от страната на Мала страна (района под замъка) и с една откъм Стария град. Кулата от страната на Стария град често е определяна като една от най-удивителните секуларни (светски) готически постройки. По протежението на моста има повече от 30 скулптури на светци, повечето издигнати в бароков стил в началото на 18 век, като най-старата скулптура е кръст от 14 век, следвана от тази на св. Йоан Непомук от 16 век, а най-новата на св. св. Кирил и Методий от 1928 г. Тогава тя заменя съборената от реката през 1890 г. статуя на Игнацио Лойола.

praga CIMG2359

Готическата катедрала св. Вит в Храдчани е най-забележителният храм в Чехия и една от най-големите и най-значимите готически катидрали в света. Строежът е започвнат в 14 век от Матияс от Ара и Петр Парлерж и завършва в края на 19 век. Забележителни са стъклописите шедьоври на Алфонс Муха (Alfons Mucha) със сцени от живота на св. св. Кирил и Методий и малкия бъдещ крал св. Вацлав с майка му св. Людмила изписани в центъра на витража. Катедралата е акцента в силуета на Прага и като корона увенчава чешката столица.

Православна катедрала в Прага св. св. Кирил и Методий е една от забележителните исторически църкви на чешката столица. Тя се намира в центъра на ул. Реслова. Това е барокова катедрала построена над стара църква, спомената през 1019 г. Мястото ѝ се свързва със св. Методий, който според преданието в 884 г. идвайки тук от Велеград проповядвял, молил се и покръстил в православието владетеля на Чехия Боривой, познат и като Боржива, и жена му Людмила. По-късно на място на старата църквата е новата св.св. Петър и Павел разрушена през Хусистките войни в 1420-1434 г. В 1730-1740 г. е построена натоящата катедрала започната от Павел Байер, а след 1733 г. завършена като католически храм св. Карло Бороморо Милански, но в 1783 г. църквата е затворена от австрийският император Йозеф II и е превърната в казарми и складове.

 

Когато през 1921 г. чешкият епископ Горазд възражда чешката провославна църква, катедралата е в много лошо състояние, но след като вярващите я получават през 1933 г. тя е напълно обновена и реконструирана и отваря врати в 1935 г. Катедралата е свързана с важно историческо събитие от ІІ Световна война. Тук през 1942 г. намират убежище и водят последен бой с немските окупатори бойците от чешката съпротива ликвидирали немския губернатор на Чехия Райнхард Хайдрих. Нито един от тях не се предава и всички загиват за свободата на родината си. Епископ Горазд е арестуван от Гестапо и радстрелян, а катедралата е затворена и отнета от православните. Това е времето на т.н. "Хайдрих терор" когато стотици пражани са арестувани, инквизирани, убивани и пращани в концлагери. На 13 май 1945 г. Православна катедрала на Прага Св.св. Кирил и Методий отново отваря врати. Тя е върната на правословните пражани, които почитат паметта на епископ Горазд и поставят паметник на загиналите патриоти.

Католическата църква св.св.Кирил и Методий е построена в пражкия квартал Карлин в неоромански стил от 1854 до 1863 г. и е най-значимата църква в тази част на Прага. Забележителни са каменните релефи, живописните интериорни декорации по стените и подовите мозайки.