Рейкявик - зимната приказка-столица на Исландия

Столицата и най-големият град в Исландия е Рейкявик (Reykjavik). Намира се в югозападната част на страната, точно в залива Факсафлой на Атлантическия океан. Легендите разказват, че първият заселник на днешен Рейкявик е бил Инголфур Арнарсон, пристигащ и настаняващ се през 874 г. в района. Той е и кръстник на града. Нарича го Рейкявик след като вижда геотермалните води. В превод името на града значи "Залив на парата".

Столицата Рейкявик става известна като една от най-горещите зони за нощен живот в днешна Европа. Това е така, заради невероятно богатият избор на интересни места за разходка и посещения. Вашата екскурзия в никакъв случай няма да е скучна. Може да се разходите по ледник, пеша или с джип – това е едно невероятно предизвикателство.

Други интересни места са двата музея - Музея на изкуствата и Музея на фотографията, които предлагат на своите посетители през цялата година различни изложби. А за роматиците е катедралата Hallgrímskirkja, с нейната изключителна архитектура, построена през 1986 г. от Гудьон Самюелсон - външният вид напомня гейзер, каквито често се намират в Исландия, но изглежда сякаш извадена от старинна легенда.