Рига - столицата на Латвия

Столицата на Латвия е град Рига, който с право е в списъците на Националното богатство на ЮНЕСКО – един богат на културни паметници и забележителности град, който може да предложи от всичко по много на своите туристи и посетители – култура, изкуство, превъзходна кухня, концентрирана в чудесни ресторанти и гостилнички и не на последно място, богати търговски центрове, от които може да си занесете чудни неща за спомен у дома. Рига е и главен търговски, индустриален и финансов център на Латвия. Намира се на двата бряга на река Даугава, точно на мястото, на което тя се влива в Балтийско море. Населението на града е 705 703 (2010), приблизително равен брой от които са латвийци и руснаци. Рига е на третият по големина град, намиращ се на територията на Балтийските държави, като преди него са само Санкт Петербург и Столкхолм.

Едни от най-известните забележителности, на които може да се радвате по време на вашата екскурзия са няколкото големи храма, сред които е катедралата в Рига, която е най-голямата църква в Балтийският регион, също така и много музеи, като замъкът Рига, който в момента приютява Музеят на латвийската история и Музеят за чуждо изкуство.

Архитектурата в града също е впечатляваща: стари, реставрирани сгради, като Тримата братя, които всъщност са трите най-стари къщи в Рига, построени една до друга, Ар Нуво архитектурата, която може да видите в Централна Рига и разбира се няколко небостъргача, най-високият, от които е Саулес Акменс, което значи Слънчев камък. Паметници, зоологическата градина и горският парк, Рижкият парк и центъра за пазаруване Домина, който е най-големият търговски център за целият Балтийски регион, са само част от невероятните места, които може да посетите. Цялото великолепие на Рига и Балтийския регион, може да се почувства само, след като се види лично.