Рим - столицата на Италия

РимРим е третият най-посещаван град в Европа, след Лондон и Париж. Но за разлика от тях столицата на Италия е не само туристически, но и религиозен център, заради Папата и Ватиканът, който е отделно съществуваща суверенна държава. Средно в града пристигат от 7 до 10 млн. туристи годишно. Той привлича посетители от всички континенти, благодарение на уникалната си история, туристическите атракции, безумно вкусната кухня и уникалната си атмосфера. Рим е градът с най-много монументи в света.

Столицата на Италия е разположена по поречието на реките реките Тибър и Аниене. В древни времена тя е била и столица на Римската империя - най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Градът датира от преди повече от 2800 години. По-късно се превръща в изключително важен за християнската религия център, където се намира и Апостолическият дворец (резиденцията на Папата - главата на римокатолическата църква). По време на Ренесанса градът става и международен център на изкуствата, науката, философията и търговията.

Древните римляни го наричали “Вечния град”, защото вярвали, че каквото и да се случи с останалата част от света, Рим никога няма да спре да съществува. Той е известен още и с прозвищата "l'Urbe" (от латински Превъзходен) или "Градът на Седемте хълма".

Рим е най-големият град в Италия, както и сред най-големите в Европа - площта му е 1285 км2. Намира се в провинция Лацио, а предградията му стигат чак до брега на Тиренско море. Мястото се радва на прекрасен средиземноморски климат.

Летища

До Вечния град може да се стигне по много начини - с кола, влак, дори по море, но може би най-лесният и често ползван е въздушният транспорт. Рим разполага с две големи международни летища:

 • Леонардо да Винчи (Фиумичино) – това е основното летище на Рим.
 • Ciampino International Airport – намира се в югоизточната част на града и обслужва най-вече лоу-кост компании като Easyjet, Ryanair и Wizzair. То е по-малко от Фиумичино и се намира по-близо до града.

Леонардо да Винчи/Фиумичино е свързано с града чрез две влакови линии - Leonardo Express и Metropolitan train. Иначе и до двете летища има редовни автобуси. Ако решите да вземете такси имайте предвид, че в Рим такситата са боядисани в бял цвят (и има вероятност да ви излязат доста солено).

Обществен транспорт

Най-известните туристически забележителности в Рим се намират в самия център на града, където лесно можете да се разхождате пеша и няма да имате нужда от обществен транспорт. В този район не е разрешено да се движат коли.

Ако все пак ви се наложи да ползвате автобус, трамвай или метро не забравяйте, че билетите за обществения транспорт трябва да се купят предварително - продават се в малките павилиончета за храна и цигари (наричат ги 'Tabacchi') или в метростанциите. Бъдете нащрек и се пазете от джебчии!

Roma Pass

Ако си купите пакет Roma Pass (цената е около 34 евро) ще получите пълен достъп до обществения транспорт, безплатен вход на първите 2 посетени от вас музеи или туристически забележителности, както и много отстъпки от останалите входни такси, изложби, музикални събития и т.н. Има и още един такъв пакет, наречен OMNIA Vatican and Rome, който включва всичко, предлагано от Roma Pass, плюс безплатен вход за Музеите на Ватикана, Сикстинската Капела, бърз вход към Базиликата на Св. Петър и туристически автобус за 3 дни. Цената му е 95 евро.

Както вече споменахме, най-известните забележителности в града се намират в самия му център, но ако искате наистина да се потопите в атмосферата на града и да избягате от туристическите тълпи е хубаво да се разходите и по кварталите. Трастевере например не е за изпускане - изключително живописен и артистичен, пълен с кокетни кафенета и малки занаятчийски магазинчета и ателиета.

Изключително красиво местенце за разходка встрани от градския шум е дворецът Вила Дориа Памфили. Тя датира още от 17-ти век и приказно красива, а в градината ѝ има впечатляващи чемширени лабиринти.

Италианска кухня

Опитайте се да бъдете малко по-смели в избора си на храна, вместо да поръчвате само пица и паста - няма да останете разочаровани. Пробвайте например традиционните италиански ньоки или салтимбока. Италианците са и майстори в приготвянето на всякакви морски дарове. А за десерт - тирамису или домашно джелато! Италианците пият изключително късо кафе - ако си поръчате нормално еспресо не се изненадвайте, че ви сервират само колкото една глътка.

 

Настаняване

Голяма част от местата за настаняване в Рим са малки семейни хотелчета, където можете да намерите уникален дух и гостоприемство. Ако разполагате с ограничени средства ви препоръчваме да прегледате и някой от многобройните хостели. Там можете да си уредите евтини нощувки за около двадесетина евро на вечер. Туристическата такса е около 7 евро на ден.

Ако е възможно посетете града извън активния летен сезон, когато пристигат най-много туристи. Да, може да е дъждовно или хладно, но пък ще имате по-голям шанс да разгледате забележителностите на спокойствие, а и цените в ресторантите и хотелите падат драстично.
Туристически забележителности

Най-забележителните древни или не чак толкова сгради и съоръжения, които си струва да се видят в Рим, и без които вашата екскурзия би била нищо, са:

 • Колизеумът - арената на гладиаторите;Траяновата колона - издигната в чест на победата на император Траян над даките;
 • Пантеонът - най-добре запазеният монумент от Римската империя;
 • Римски форум - центърът на древноримския политически и религиозен живот;
 • Площад Венеция - мястото, където се издига и прочутият дворец Венеция, изграден в стил ранен Ренесанс;
 • Дворец Дория Памфили - построен в стил Рококо. Разполага с разкошна картинна галерия с произведения на най-известните италиански художници: Рафаело, Тициан, Караваджо и др.;
 • Императорски форуми - най-ранните от тях са построени през 46 г. пр. н.е.
 • Циркус Максимус - древният хиподрум на Рим;
 • Баните на Каракала - древноримските обществени бани, които били не просто място за къпане, но и център за практикуване на различни спортове, плуване, СПА процедури и др. Имали дори обществена библиотека, както и места за подстригване и разкрасяване;
 • Фонтанът ди Треви - истински шедьовър, създаден през 17-ти век, изобразяващ бог Нептун с неговите коне, тритони и морски раковини;
 • Площад Навона - типичен представител на бароковата архитектура;
 • Площад Испания - на него се намира и фонтанът Ла Баркача, който също е много красив;
 • Капитолий - според легендите там капитолийската вълчица е откърмила братята Ромул и Рем;
 • Стената на Аврелиан - построена е през 271 г. и обикаля седемте хълма на Рим;
 • Ватиканът - най-малката независима държава в света, с площ по-малко от половин квадратен километър. Там се намират площад Свети петър и Базиликата; Сикстинската капела и още много други забележителности.

Ако решите да посетите някоя от най-популярните атракции през деня, подгответе се да попаднете сред тълпи от блъскащи се туристи. Ако има начин да разгледате някоя от тях късно вечер или много рано сутринта, по-добре заложете на този вариант - така ще можете да ѝ се насладите по-пълноценно и да направите по-добри снимки. Това важи най-вече за открити атракции, като например Фонтана Де Треви и др.

Не пропускайте да разгледате и многобройните църкви. Те са внушителни, много красиви и изобилстват от различни произведения на изкуството - впечатляващи статуи, стенописи, витражи, колони, както и картини на известни художници като Караваджо и др. Освен това за тях не е нужно да плащате входна такса. Препоръчваме ви да разгледате Сан Агостино, Сан Луиджи деи Франчези и Санта Мария дел Пополо.

Отделете достатъчно време във вашата екскурзия, за да не се случи да отидете в Рим и да не видите папата :)