Залцбург (Австрия)

Залцбург, със своите 150 000 жители, е четвъртият по големина град в Австрия (след Виена, Грац и Линц). Разположен е на река Залцах, функционира като планински курорт. Градът е и жп възел. Залцбург разполага с аерогара на 5 км.

Залцбург е разположен в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах (солената река). За баща и патрон на града се смята монах на име Рупорт, който през VIII в. основава в стръмните скали манастира "Свети Петър" и християнизира населението. През 798 г. градът получава статут на архиепископство и става един от десетте главни градове на Европа. Името на града означава Замък от сол. Залцбург се слави с едни от най-живописните средновековни улички и с великолепните си дворци. Много известен е дворецът „Мирабел“, чийто парк е един от най-изящните в Европа. Градът е наричан и градът на Моцарт, защото тук е роден великият композитор Волфганг Амадеус Моцарт (1756 - 1791 г.) Гениалният композитор е емблемата на Залцбург. Родната къща на Моцарт сега е музей. Всяка година през ноември се провежда Залцбургският музикален фестивал. Смята се, че Залцбургският музикален фестивал е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит. На фестивала идват Виенската филхармония, Берлинската филхармония, Щатскапеле Дрезден и др.

Градът е известен със своята барокова архитектура, с наситената си история и като врата към Алпите. В началото на 17 век архиепископът Волф Дитрих от Райтенау оформя града Залцбург като идеален и репрезентативен град, което дава характерен облик на сегашния „Стар град“. За новото строителство на Катедралата в Залцбург, която 1598 г. е горяла за осми път, е извикан архитектът Винченцо Скамози. Като предварителен етап, за университета, е открита гимназия през 1617 г., като предишни опити са се проваляли поради липса на терен. През 1622 г. гимназията става университет Залцбург с теологически и психологически факултет. Това учредяване е съществена част от противореформационната политика на княжеските епископи, което трябвало да доведе до по-доброто образование на свещениците. От 1772 г. до 1803 г., по време на управлението на архиепископа Франц Йозеф Колоредо от Валзее и Мелс, градът вече е станал център на късното просвещение. Училищната система е реформирана по австрийски образец и са извикани многобройни учени и творци в Залцбург.

Сред забележителностите на града се открояват крепостта „Горен Залцбург“, дворецът „Мирабел“ и родната къща на Моцарт. Струва си да се отбележат също:
- най-старият тунел в Австрия - Зигмундстор, който свързва Стария град с градската част Риденбург (131 м дължина)
- най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа - крепостта Хоен/Горен Залцбург, намираща се на хълма над града
- най-старият средновековен напоителен канал в Централна Европа - Алмканала, който е изкуствен разклонен водоизточник, служил за снабдяване на града с необходимата питейна вода; вода, нужна за пожарогасителни дейности, както и водата за работата на мелниците
- най-старата запазена зъбчата железница в света
- най-добре запазените ренесансови водоскоци
- световно най-добре запазената Хелбрунска алея