Сараево - столицата на Босна и Херцеговина

Град Сараево е столицата на Босна и Херцеговина и най-големият град в страната. Към наши дни населението на Сараево е около 400 000 души, а през 1991 година е било повече - 429 672 човека. Сараево води началото си още от 1461 година, когато е основан, още в територията на Османската империя тогава. В Сараево е убит ерцхерцог Франц Фердинанд, като това става и първоначалният повод за избухването на Първата световна война. В Босненската столица се провеждат и Зимните олимпийски игри през 1984. Градът е обсаден по време на войните през 90-те. През града тече река Миляцка.

Град Сараево е възникнал още през 15-ти век, намира се на кръстопътя на важните римски пътища, където е имало поселище още по времето на каменната ера. Градът е бил един от най-богатите градове в Румелия през 16-ти век. Построяват се много масивни сгради и други съоръжения, белег на османската власт, които днес са отличетелни образци на архитектурата от Османската империя. По това време в Сараево Гази Хюсрев бей отваря и университет.

Още откакто се създава, Сараево представлява космополитен град. В него се заселват евреите, изгонени по време на Втората Световна война, построяват своя синагога, изграждат се и православни църкви, а също и католически катедрали. Също както много световни градове, Сараево е побрало в себе си четирите най-големи световни религии, които оставят следи в различен аспект – културен и етинически. Вековното съжителство на тези различни религии и култури, довежда до сътворяването на една нова култура и цивилизация, която е издържала на всички исторически превратности.

Обществените и политическите промени на Балканите след 1991 година довеждат до кръвопролитна гражданска война, която води до създаване на независима и суверенна държава Босна и Херцеговина, чиято столица е съвременния град Сараево.