Сицилия, Италия

СицилияСицилия - островът на Слънцето, или както се пее в една известна италианска песен: „Между море и цветя си родена ти, о, земя на любовта , никога не ще умреш” (Tra mare e fiori / Sei nata tu /Terra d'amore /Non morirai mai) е най-южната част, върхът на италианския "ботуш".

Сицилия, с площ  от 25 460 кв. км., е една от най-известните туристически дестинации. Бреговете й се мият от Тиренско, Йонийско и Средиземно море. Тук се намира и активният вулкан Етна, на  височина 3323 м. Любопитен факт е, че на 11 март 1669 г. започва най-мощното  му изригване, с продължителност 4 месеца.

Най-доброто време за екскурзия до Сицилия са пролетта и есента, през които мекотата на климата Ви дава възможност да се къпете в приятните води на острова, и в същото време да посетите територията, без да е необходимо да се подлагате на твърде много топлина, която през лятото става непоносима. Долината на храмовете в Агридженто е събрала едно археологическо наследство на Древна Гърция. Дорийските храмове са добре запазени, а Регионалния археологически музей съхранява уникални по рода си находки. Градините Наксос  са туристически център, който предлага красиви плажове, цитрусови насаждения и археологически находки от бронзовата епоха.

Най-примамливи места за туристите са Таормина, Месина, Палермо, Сиракуза, Етна и Еолските острови.