Остров Сифнос, Гърция

sifnos-17-Kamares-ekskurziiСифнос е остров от групата на Западните Циклади. Разположен е между Милос и Серифос на 130 км. югоизточно от Атина. Пристанището на острова - Камарес е на западния бряг, на 6 км. от столицата на острова Аполония. В града има исторически и археологически музеи. И той, както разположените наоколо Артемонас, Эксамбела, Като Петали, е типичен образац на цикадската архитектура - безкраина плетеница от бели кубове, намиращи се в пълна хармония с околната среда. Единствено изключение е  старата столица Кастро, който е типичен пример н а средновековна венецианска архитектура. Намира се на 3 км. от Аполония на неголям хълм. Той е жив музей, построен върху древен акропол . Спорен Херодот той е непрекъснато обитаван от праисторически времена. Посетителите виждат първия ред от 2- и 3-етажни къщи, вървейки към селото откъм външната стена на средновековния град. Тук живеели ниските класи, докато висшата класа е имала жилища на по-високи места в рамките на крепостната стена за по-добра защита от пиратски нападения – често явление през тази епоха.

 

В Кастро се влиза през средновековните порти, днес засводен проход, който е бил долепен до защитните кули. Заради малкото и тясно пространство в Кастро, парцелите следват хоризонтален план, някои от улиците и площадите са върху покривите на едноетажни къщи – днес складови пространства, докато комините на приземните къщи са били върху външните стени, буквално на границата, маркираща улицата. През Античността и Средновековието Кастро е столица на Сифнос, както и седалище на сифноския диоцез и на епископията на Сифномилос. Резиденцията на епископа е била на акропола, на място, днес известно като квартала на епископа, същият район, където е била католическата катедрала, . Преди да се влезе в селото, където се виждат гробищата на Кастро и църквите „Св. Стефан” и „Св. Йоан”  е било разположено известното училище Божи гроб, познато още като института на Архипелага.

От южната страна, в подножието на хълма на Кастро се намира Яалос или Сералия (от турската дума сарай – дворец), която е била една от най-представителните сгради през Османския период; на същото място, където е било античното пристанище на Сифнос. В Сералия има много рибни таверни и стаи под наем.

Много от църквите и манастирите на Сифнос са обявени за исторически паметници и представляват огромен исторически и архитектурен интерес. На Сифнос има 365 църкви, а пейзажът се допълва от вятърните мелници в Селати.