Сикстинската капела във Ватикана

Сикстинската капела във Ватикана е един от невероятните музеи във вътрешната италианска държава. Ватиканските музеи биват основани през 16-ти век от Папа Юлий II. Фасадата на сградата не е нищо особено, не може да впечатли с външен вид, човек, незапознат с историята на Ватикана дори не може да предположи какви културни и художествени богатства съхранява тя.

В действителност Сикстинската капела е замислена и все още изпълнява функциите на храм към Апостолическия дворец, официалната резиденция на католическия папа. Размерите на самия храм са 41 метра на дължина и 13 метра на ширина. Точно толкова, колкото според Стария завет е бил Храмът на Соломон.

Името си Сикстинската капела носи от нейният поръчител – папа Сикст IV. Строена е в периода 1473-1484 година. Наистина малък период за такова произведение на изкуството. Защото истинското докосване до силата на религията, и Църквата разбира се, идва след като човек прекрачи прага на Сикстинската капела. По стените и таваните, около олтара, нужен за церемонии ви посрещат множество световноизвестни фрески на велики художници. Буквално по стените и сводът на Сикстинската капела, Библията е пресъздадена в образи.

Стенописите са разделени на 3 етапа или епохи, според Средновековните представи за света: преди Десетте Божи заповеди да са дадени на Мойсей, между Мойсей и раждането на Христос, и християнската епоха.

Картините като цяло представляват съвкупност от сцени от животите на Мойсей и Христос, който са разделени тематично. Историите започват от стената на олтара, минават по целите стени на капелата и завършват до входната врата. На по-късен етап е рисуван стенописът “Страшният съд” от Микеланджело, който заема цялото огромно място зад олтара на Сикстинската капела.

Разбира се, Микеланджело не е бил единственият художник, който е оставил своите произведения тук. Рафаело, Ботичели, Бернини, Перуджо са само част от имената. “Христос дава ключовете на Св. Петър”, “Наказанието на Кора”, “Създаването на Адам и Ева”, “Потопът” са само част от фреските и стенописите в храма. Таванът е изографисан в продължение на 4 години от Микеланджело и представя множество религиозни и библейски сцени с историческо значение за християните – “Създаването на Адам”,  “Падението на Адам и Ева”, “Изгонването на Адам и Ева от райската градина” и много други. С две думи, озовете ли се в Сикстинската капела по време на вашата екскурзия, може да прекарате вътре часове, съзерцавайки невероятните стенописи.