Синтра и Кабу Да Рока – Португалия

Синтра, град в Португалия, е един от най-често посещаваните дестинации, особено когато си в Лисабон. Разстоянието е само 35 км, а най-лесното придвижване е с влак за 40 минути на цената на 2.20 евро еднопосочно.
Градът е с население 400 хиляди души и е успял да съчетае в себе си както бурна природа, така и невероятни исторически забележителности. Важно да се отбележи колко по-хладен е климата от Лисабон въпреки краткото разстояние. Когато пристигнете ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето и не се заблуждавате. Синтра завладява душите на всички с кокетните си магазинчета, павираните улици и пъстра и разнообразна архитектура.

Спокойно може да го разгледате пеша тъй като не е много голям, но си отделете време и удобни обувки, защото за повечето дестинации ще се изискват изкачвания по хълмове.

Една от най-важните забележителности е Дворецът „Пена“, построен през 19 век от Фернандо 2, а през 1990г. официално е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство. Има огромни опашки, затова ви съветвам да отидете именно там най-напред.
Дворецът е уникален с архитектурата си, цветовете и обединява мавритански минарета, мануелински дърворезби и готически кули. Цветните кули напомнят на някои от филмите на Дисни.

 


Със сигурност си струва чакането, за да се почувствате като кралски особи дори и за миг. Освен това, ако имате време и енергия може да продължите нагоре по хълма и ще ви се открие страшно красива гледка към Атлантическия океан и Лисабон в далечината.


А, „Пена“ не е единственият дворец в района на Синтра. Има още три други. Националният дворец Синтра и Дворецът на Маврите.
Докато единият е изключително наситен от цветове, другият сякаш бледнее с белите си стени, но дали е така. Въпрос на вкус. Построен през 14 век, Националният дворец Синтра, както се вижда на снимката долу, определено изпъква с две отличителни черти – конусообразните 33 метрови комини, построени, за да не се опушва кухнята. Можем само да си представим величествените приеми, които са се давали вътре.
Интересно е да се знае, че след завладяването на Лисабон от първия португалски крал през 1147г., Националният дворец на Синтра се превръща в лятна резиденция на португалското кралско семейство чак до 1910 г.


Това е Националният дворец нарисуван от Дуарте Д‘Армес през 1509 г.
Интересното при него са тематичните зали като например залата с лебедите. Една от най-зашеметяващите е Sala dos Brasões, залата с гербовете. Украсена е с красиви синьо-бели плочки, а на тавана са изрисувани гербовете на 72-те португалски кралски семейства.


Пътуването, което задължително трябва да направите докато сте в Синтра е да посетите „Кабу Да Рока“. От гарата в Синтра хващате автобус номер 403 и след 35 минути ще се озовете на най-западната точка на Европейския континент. Гледката е повече от невероятна. Не може да се опише с думи. Можете обаче да чуете постоянното свистене на вятъра смесено с ударите на вълните в скалите.
Внимавайте с екстремните снимки и не минавайте зад предпазните ограничения. През 2014 г. едно семейство пада от скалите, в опит да направи перфектното селфи.

И там като корона на Европа може би ще съзрете царуването на Лузитания. Където земята свършва и морето започва. Това е нашата благословена родина, скъпи мои.