Скопие през 2019 - столицата на Северна Македония

Столицата на нашата западна съседка Северна Македония и най-голям град е град Скопие. Той е и най-големият град в републиката, наброявайки население от около 668 518 души през 2006 г., но днес, през 2019 г., самите македонци ни дават ориентировъчно цифрата от милион жители, и то без да включваме туристите. Столицата на Северна Македония се намира в долината на река Вардар, като реката минава през центъра на града, а над нея са изградени два моста с паметници на известни личности от всички цивилизации, които са живяли и по днешните македонски земи.

От София можете да стигнете до Скопие за около 3 часа. Основният и най-кратък път е през Кюстендил, на запад през Велбъждския проход и ГКПП Гюешево. Този път обаче преминава през участъка Куманово - Крива паланка, където пътят в момента не е много добър. По-дълъг, но и много по-живописен маршрут е на юг до Благоевград, след което да се отклоните на запад към ГКПП Логодаж, и след това вече в Македония да преминете през Кочани, Щип, Велес и Скопие на север - или Прилеп и Битоля на юг, ако сте се отправили към Охрид.

Археологическият музей в СкопиеНа територията на Скопие се намират Македонската академия на науките и изкуствата, Скопския университет „Свети Свети Кирил и Методий“, Археологическият музей на Македония, старата Скопска чаршия, старата Самуилова крепост - Кале (достъпът до крепостта е безплатен, дължите такса само ако искате беседа с екскурзовод), Исторически архив, Педагогическа академия, Македонски народен театър, а Скопският зоопарк е известен с жирафите в него. Самият град като цяло е добре развит, подреден и чист, обслужва се от градски транспорт с двуетажни автобуси. Препоръчително е все пак да имате GPS навигация (и да я проверите преди пътуване), тъй като в града почти няма големи табели, с каквито сме свикнали в София например.

Паметникът на Александър Македонски на централния площад в Скопие

мост със статуи на р. Вардар, Скопие

жираф в зоологическата градина в Скопие

Всичко това значи, че ако решите да прескочите за кратка екскурзия до съседна Македония и Скопие, винаги ще има какво да правите. Близо до града, достъпен и с градски автобусни линии, се намира каньонът на езеро Матка - красиво обградено от високи скали и добра дестинация както за кратка разходка за час-два, така и за прекарване на целия ден. Ако сте романтично настроени, можете да се повозите и с корабче по езерото, а ресторантът на брега ще задоволи глада ви.

Каньон Матка, Скопие

В Скопие може да видите и многобройни индустриални предприятия — половината от производството на Македония.

Снимки: Филип Дудин