Санкт Петербург

st-peterburg-34-sv-Spas-temple-ekskurzii.comСанкт Петербург е град, разположен в северозападната част на Русия, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море. Между 1914 и 1924 година той носи името Петроград, от 1924 до 1991 година - Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург. Основан на 27 май 1703 година от цар Петър I, Санкт Петербург е столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918), с изключение на четиригодишния период 1728-1732, когато Петър ІІ премества столицата в Москва. С 4,6 милиона жители днес градът е втори по население в страната след Москва и е сред важните европейски културни и научни средища, както и главното руско пристанище на Балтийско море. Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл. Чисто географски това е най-северният град с население над 1 милион души в света.

Какво ще види човек при своята екскурзия в Петербург?

Зимният дворец е една от сградите, в която е разположен Ермитажът. Това е най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната. Тук са изложени шедьоври, нямащи равни на себе си. Ако човек иска да види набързо всяка от изложените 150 000 творби, ще му трябват 9 години :)) Но ви отправяме едно предупреждение: не се отделяйте от групата - лесно е да се изгубите.

Заслужава си да посетите и "Кунсткамера" - това е първият руски музей. Можете да видите и оригиналната Менделеева таблица на Дмитрий Менделеев пред университета в Санкт Петербург, в който той е учил! Красив и запомнящ се е златният купол на Исакиевската катедрала, един от многобройните шедьоври под открито небе в Санкт Петербург. Същото важи и за храма  "Спас на Крови", който виждате на снимката горе. Тук се намира и паметникът на Петър I Велики. Императорът властва от 7 май 1682 година до смъртта си на 28 януари 1725-а. Благодарение на неговата политика за усвояване на западна култура, Царство Русия се трансформира в Руска империя и става велика европейска сила. По този повод в Русия имат навика да казват с гордост: "Петр Первый прорубил окно в Европу."

Петербург има влажен континентален климат с хладно лято, което се дължи на модераторски влияния на Балтийско море и неговите циклони. То е влажно и съвсем кратко, докато зимите са дълги и студени, често - меки. По изобилие на вода градът е на първо място сред градовете на Руската федерация. Река Нева, извираща от Ладожкото езеро, преминава през него в продължение на 28 километра.  В пределите на Петербург текат около сто реки, рекички и потоци, над които са построени около 700 моста, като водната площ е 1/10 от площта му. Най-дългият мост е Болшой Обуховский. През ноември-декември Нева обикновено замръзва, а разчупването на леда се случва през април.

През 1990 година историческият център на града и дворцово-парковите ансамбли в предградията му (Царское село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гатчина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронщат) са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук са живели и творили много известни личности - Пьотр Илич Чайковски, А. С. Пушкин, Ф. М. Достоевски, А. П. Чехов, Александър Блок, Анна Ахматова, Дмитрий Шостакович и други. В Художествената академия са учили Карл Брюлов и Иля Репин. В Петербург Менделеев съставя своята Периодична система. През 1738 година е открита танцувалната школа, положила основите на Маринския театър.

Публикуваме снимките с любезното съдействие на Невена Букова.