Талин - столицата на Естония

Естония се намира на 129-то място в света по площ, като нейната територия възлиза на 45 226 кв. км. По население пък е доста назад: 150-о място с 1 409 000 жители.

Най-големият град на Естония е Талин и той е и столица на страната.

Най-хубавата част на Талин, тази която безспорно привлича най-много туристи е Старият град. Там освен, че може да си закупите чудесни и интересни сувенири, които да занесете у дома, може да се насладите и на неповторими със своя чар заведения и места, в които ще станете свидетели на едно изкуство, което със сигурност ще ви е интересно и много…вкусно, а именно производството на шоколад ръчно и на място. Естествено може и да си опитате от невероятния и напълно естествен краен резултат.

В Старият град на Талин се намира и централният площад, който е заобиколен от малки и гостоприемни ресторантчета, които предлагат от вкусна, по-вкусна национална кухня. Разбира се, може да намерите и места, където да хапнете и друга национална кухня, ако ви се прииска: гръцка, руска, индийска храна, като цените наистина са поносими. Може да бъде открита аржентинска, американска и дори африканска кухня.
Пак в Старият Талин ще откриете и сградите на правителството и парламента на Естония.

И въпреки че сградите са с чудесна архитектура, то никой не може да каже, че в тях се помещават толкова важни държавни институции. Около тях обикалят предимно туристи, тръгнали на своята екскурзия, и няма как да видите толкова често скъпи черни автомобили или лимузини, както е прието да се виждат в другите държави на такива важни места. В Стария град са и почти всички посолства и резиденции.

За посетителите е най-добре да посетят Талин през лятото или в ранна есен. И заради това, че тогава са белите нощи, когато не се стъмва напълно, а се смрачава за около час-два, и дори заради мекото време, което тогава варира от 17 до 25 градуса.

В Талин се намира царският дворец, който Петър I строи няколко години след като Русия през 1710 г. завзема Естония от Швеция. Години той се ползва като лятна вила на руските царе и императори. Около него се намира един огромен,  прекрасен парк, който сега е любимо място за местните хора и туристите.