Тирана, Албания

Столицата и най-големият град на Албания е град Тирана. По последните данни за преброяване на населението, Тирана има 618 431 жители. Столицата е основана през 1614 година, а става с официален статут на столица едва на 8 февруари 1920 година. Намира се на река Ишми, като Тирана е основен индустриален и културен център на цяла Албания. Най-важните индустрии, които са разработени на нейна територия са земеделските продукти и машинните съоръжения, текстила, фармацевтиката и металните изделия.

След 20-те години на 20 век градът бързо се разраства и развива нови индустрии. Към днешна дата, в началото на 21 век, когато светът постоянно се развива и обновява, Тирана се опитва да се присъедини ефективно към него, като започва да развива туризъм на своя територия. И въпреки, че политическа нестабилност в района все още е налице, останала като “наследство” от военните конфликти през 90-те години на миналия век в Албания и Босна и Херциговина, Косово и Македония, все пак има начални зачатъци.

Забележителностите, които може да разгледате на екскурзията си в Тирана, са площада с паметника на Скендербег, Централната джамия, Операта. А след изморителната, но приятна разходка може да похапенете в приятните заведения с добра кухня от веригата „Розафа“ — пица и морски дарове, Juvenilla, както и българският ресторант „Файтона“. Макар да е претоварен от местния строителен бум и туризма, съвсем наблизо на Адриатическото крайбрежие е и известният курорт Дуръс.