Валета (Малта) - столица на рицари

Най-малката островна държава, членка на Европейският съюз, е Малта. Тя е с интересно разположение. Географски се намира около африканския континент - върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. И въпреки това в културно отношение, Малта принадлежи към Европа.

В републиката има невероятни градчета и кътчета, с невероятен климат и условия, които правят Малта една от най-предпочитаните дестинации за екскурзия и почивка. Нейната столица Валета, е символ на всичко, което някога се е случило на малката островна държава. И до днес, разхождайки се по тесните улички на Валета, може да се насладите на старинната атмосфера, която лъха от тях. Освен това може да разгледате и едни от най-добрите шедьоври на изящното изкуство, множество църкви и дворци. А в същото време от Валета може да си закупите различни сувенири - стари документи, карти, антични предмети, бижутерия и др. на цени от 1 до 1000 евро. 

Докато се разхождате из малкото, но китно градче Ла Валета, със сигурност ще срещнете поне десетина исторически забележителности. Тук на всеки ъгъл има оброчни ниши и скулптури в тях, статуи, гербове, фонтани, старинни площади, кралски дворове и градини и различни видове кафенета, в които може да дадете отдих на краката си. 

Естествено е абсолютно невъзможно да обходите само с едно посещение целият град, за да видите какво предлага той. Малко са средиземноморските центрове от типа на Валета, които предлагат такова богатство от архитектурни, исторически и културни паметници, както този уникален, бароков град. 

А самото местоположение на Малта е своеобразен кръстопът на култури. Някои останки на храмове са на около 7 000 години. Векове и хилядолетия наред, Малта е дом, убежище и търговски пост на различни култури. От финикийци, през римляни, тамплиери, до Наполеон и британските войници, благодарение на тях се е оформило едно невероятно, заредено с история и силата на човешкия дух, място.