Варшава - столицата на Полша

Ще ходите на екскурзия в Полша? Варшава е столицата на Полша, а също и най-големият град в страната. Административно той се намира в обособен отделен окръг (или повят - на полски). Площта на Варшава е общо 517,24 км2. Градът се намира на река Висла, като приблизително на 350 км отстои от Балтийско море и Карпатите. По последно преброяване през 2008 година, населението на градът е 1 711 466 души, а за цялата агломерация — около 2 400 000 души.

Варшава е град с добре развита индустрия. Тук работят ефективно много и най-различни индустрии като електротехническа, автомобилна, черна металургия; също така на територията на столицата се помещават 66 висши училища (Варшавски университет, Варшавски технически университет, Медицинска академия и др.), а за ценителите на театралното изкуство, предлагат представления над  30 театъра.

Ако сте решили да си направите екскурзия на територията на Европа, и Варшава е част от маршрута ви, то ето основните туристически забележителности, които си струва да посетите: Старият град (Stare Miasto и Nowe Miasto); едновремешната кралска резиденция Виланув (Wilanów); кралския парк Лажиенки (Łazienki) и разположеният в него дворец Лажиенки и Дворецът на културата и науката (Palac Kultury i Nauki), който се слави и като най-високата сграда във Варшава и Полша с обща височина от 231 м.

Варшава притежава уникална роля като политическа, търговска, академична и културна европейска столица, поради което преобладаващата група нейни посетители са редица и доста известни в цял свят бизнесмени, политици, учени и художници. Много голям брой посетители, предимно тези от източните държави, идват във Вършава, за да купуват и продават стоки и продукти, докато друга голяма група идват за удоволствие и почивка. Те са предимно от Западна Европа. Оценката на разходите, които правят всяка година туристите при своите екскурзии на територията на Варшава, е за общо 1 милиард долара.