Паркът Версай - перла от Франция

Версай, цел на толкова много екскурзии, в началото е бил съвсем малко селце. През 1631 година, крал Луи XIII построил там ловна хижа, защото горите били подходящи за лов на елени и глигани. След няколко десетилетия хижата е реконструирана и разширена, като огромната територия от 37 000 акра се заравнява, за да се помести днешния Версайски дворец и парка към него.

Самият парк Версай може да бъде разглеждан като композиция с две главни части, които са доста различни по структура една от друга. Първата композиция е малък парк, който е разположен между двореца и големия канал, и още един парк, голям, който представлява огромен лесопарк, с много алеи, които пресичат парка и сами се пресичат, образувайки отделни паркови мотиви.

Точно през замъка, в началото на парка Версай се намира Пясъчната площадка. Зад нея може да се насладите на Водния партер, или още както е известен - Parterre d’Eau, която съхранява в себе си  два правоъгълни басейна, лежащи в плоски мраморни рамки, богато украсени с бронзови статуи на жени. Жените символизират френските реки Сена, Дордона и Гарона, както и много деца. От двете страни на Водният партер в паркът Версай, се намират Северният и Южният партер. Северният партер се намира няколко стъпки по-надолу от Водният.