Вилнюс - литовската столица с полъх от миналото

Вилнюс, ЛитваМалко по малко столицата на Литва - Вилнюс започва да навлиза в предпочитаните туристически дестинации, които си струва да се посетят и да станат част от вашата екскурзия. Многократно столичният град е бил разрушаван и отново издиган. И до днес във Вилнюс може да усетите онзи древен дух, който витае из уличките с готически сгради, застанали редом до футуристични структури. Тук може да видите уникални готически църкви като "Света Анна" и замъци, които са строени през XIV и XVI век.

Първите исторически записи за града датират от 1323 г., когато тогавашният литовски княз Гедиминас кани германци и евреи да се заселят в неговата столица. Два века по-късно, през 1544 г., княз Сигизмунд II Август премества във Вилнюс своя палат и след още много години на растеж през 1579 г. в града е основан Вилнюският университет.

По павираните улички на Вилнюс е много по-подходящо да се разхождат коне, отколкото автомобили. Цялата архитектура на града е неочаквана за модерен град, но безспорно е уникално и носи древен заряд на всеки, който иска за миг да се откъсне от сивото си ежедневие, за да се потопи в истории за рицари и смелост от средновековието. Разбира се има и модерни магазини и бутици, като такива на Прада, но като цяло се създава усещането за стар град, който е бил изпълнен с живот.

Градът е с население от 550 000 жители. Вилнюс предлага за своите гости редица луксозни и величествени хотелски вериги, Ramada и Novotell, а Kempinski се очаква скоро да бъде открит.