Фиордът Милфорд Саунд в Нова Зеландия

Фиордът Милфорд Саунд е в красивия район Фиордленд, на другия край на света, в Нова Зеландия. Той е наречен "Осмото чудо на света" от писателя Ръдиърд Киплинг. Името, което си е заслужил не е случайно. Величествената гледка на фиорда Милфорт Саунд, може да ви накара за момент да забравите къде се намирате - дали в нашия свят или някой фантастичен. Стръмните почти отвесни стени, надвиснали над тъмната бездна на фиорда напълно могат да ви погълнат. И си заслужават всяка похарчена стотинка, за да се види.

От 1954 година тунелът Хоумър е отворен за движение. От тогава Милфорд Саунд е една от предпочитаните туристически дестинации в Нова Зеландия. Фиордът обаче далеч не е единственото красиво място, което си заслужава да се види. Още преди да стигнете до него, по пътя ще видите прекрасни, магически пейзажи още в долината Елингтън, която се намира непосредствено преди Милфорд Саунд. Огромни, извисяващи се на над 1000 метра планини, с върхове със снежни шапки, ще се изпречат на пътя ви, а през тях минават най-зашеметяващите, каскадни водопади, които някога сте виждали. И всичко това се влива в малки, кристално чисти езерца.

По количество на валижите, фиордът Милфорд Саунд е на второ място след планините на Таити. При проливни дъждове, нивото на водата може да се повиши с цели седем метра. Може би ви звучи страшно, но всъщност това добавя само малко драма и мистика към и без това обвитите във вечни мъгли върхове на фиорда и неговите стени, над които греят многоцветни дъги. При често случващите се поройни дъждове, отвесните стени се превръщат във водопади с невероятни каскади. 

Фиордът Милфорд Саунд е чудесно място за екзотична екскурзия сред дивата и непокорена природа на Нова Зеландия. Самият фиорд е образуван преди повече от 20 000 години от гигантски ледници. Благодарение на тях, сега имаме налице чудо на природата с дължина от 19 километра и широчина от 2.5 километра, покрито с вечнозелени тропически гори и с богата флора и фауна.