Малдивите: Атолът Хаа Алифу

Най-северният административен окръг на Малдивите в Индийският океан е атолът Хаа Алифу, официално наречен Thiladhunmathi Uthuruburi (Northern Thiladhunmathi Atoll). Столицата му е Дидхо (Dhiddhoo), а населението - почти 20 000 души. Най-близо е до Шри Ланка и Индия. Атолът Хаа Алифу е третият по големина коралов остров в Малдивите, и може да го срещнете и под другото му име - Северный Тиладхунмати. Неговото население и площ са трети по големина и обхваща 42 острова, от които 16 са обитаеми.

Това, което може да получите, ако посетите атола Хаа Алифу е невероятна комбинация от девствени перлени плажове, пъстри коралови градини, пленяващи сетивата, топли морски дълбини, пълни с много и най-различни екзотични обитатели. Островчетата, които влизат в неговите предели са уединени и заобиколени с тюркоазени сини лагуни. Постоянната температура на въздуха тук през цялата година е около 28 градуса по Целзий, а на водата - 27 градуса.

Преди милиони години в сърцето на това, което днес е Индийският океан, стояла вулканична планинска верига. С напредването на вековете, морското равнище се покачило, и от планинската верига се оформили невероятно красиви коралови островчета, които днес познавате като Малдивски острови. Общият брой на островите е 1190, които са разпръснати на обща площ от 90 000 кв. км.