Хониара - столица на Соломоновите острови

Град Хониара е столицата и най-големият град на островната държава Соломонови острови. Името Хониара идва от езика на местните жители, което от “нахо ни ара” значи „посрещащ източния и югоизточния вятър“. Столицата се намира на северозападния бряг на остров Гуадалканал, който пък от своя страна е разположен в югозападната част на Тихия океан. Хониара е с население от 54 600 жители.

Преди това на мястото на град Хониара се е намирал града Тулаги. Това е било важен град, част от американската операция срещу Япония през Втората световна война.  Градът става столица на британския протекторат Соломонови острови след Войната, през 1952 г., а през 1978 година страната получава своята независимост и Хониара става нейна столица.

В днешни дни градът е добре устроен, тук е седалището на правителството и националния музей. В града има и китайски квартал, както и яхт-клубове. На 2 часа път от Хониара се намира и водопадът Матаникау, като на всичко това може да се наслади всеки турист решил да предприеме едно такова приключение до другия край на света като част от своята екскурзия.