Джакарта - столицата на Индонезия

Джакарта е официално Специална столична територия Джакарта, е столица и най-голям град на Индонезия. Местоположението му е на северозападното крайбрежие на остров Ява, като площта му се разпростира на 661 км2. Според преброяването, което е било през 2010 година, общото население на Джакарта е 9 580 000 души. Самата столица е икономическия, културния и политически център на Индонезия. Както казахме, Джакарта е най-населеният град в страната, и освен това и в Югоизточна Азия, а в световен мащаб се нарежда на 12 място.

Според проведено изследване на Група за изучаване на световните градове и глобализацията (GaWC) от 2008 г. Джакарта може да носи титлата  глобален град. Името на града идва от старояванското Jayakarta, което се превежда като „победоносно дело“, „завършено дело“ или „пълна победа“.

Джакарта води своето начало още от IV век, и в царството Зонда, той е един от най-важните търговски центрове и пристанища. През периода, когато става столица на

Нидерландските Източни Индии, се разраства неимоверно много. Едва след обявяването на независимостта на азиатската страна Индонезия, Джакарта става нейна столица. Преди Джакарта, тя носи имената Зонда Келапа (397-1527), Джаякарта (1527-1619) и Батавия (1619-1942). До 1972 г. името „Джакарта“ на индонезийски се изписва като Djakarta, докато е заменено с днешното изписване Jakarta.

Известни забележителности, които биха насочили стъпките на всеки турист, жадуващ за една истинска екскурзия, богата с исторически богатства и красоти, са Националният паметник и джамията Истиклял.