Канарски острови

Канарските острови са вулканичен архипелаг на 100 км. източно от Африканския бряг. Те са една от автономните области на Испания, чието владение са от 1405 г. На испански името им означава кучешки острови. Архипелагът се състои от 7 големи и няколко малки острова. Има две столици – Санта Круз де Тенерифе и Лас Палмас де Гран Канария.

Климатът на островите е тропически, пасатен, умерено горещ и сух. Това се определя от близкото разположение на Африка и пустинята Сахара, от кадето духа горештият вяатър харматан, от пасатните ветрове от североизток, носещи влага и океана със студеното Канарско течение. Островите са гористи и на най-високите от тях температурите естествено се променят с височината. Това се забелязва най-вече на Тенерифе, Гран Канария и Ла палма – на крайбрежието температурата дори зиме не е под 20, а на 2000 м и лете може да се види сняг. Като цяло температурите са почти постоянни – лете около 30, рядко до 40, а зиме 20 градуса.

Преди идването на европейците островите са били обитавани от племената Гуанчи. Те са били на нивото на каменния век – скотовъдство, примитивно земеделие, обличали са се с кожи на животни и в същото време са умеели да мумиефицират мъртвите и са издигнали забележителни мегалитни паметници – пирамидите Гомер. В 12 в. Островите са открити от арабите. По-късно ги посещават французи, а през 1344 г. папата ги подарява на Кастилия. През 15 век те стават важен междинен пункт в плаванията до Америка. Колумб също спира тук при първото си плаване. Много битки се водят заради стратегическото им положение, но те остават Испанско владение и до днес. През 1982 г. стават автономна област, а в 1986 влизат в Европейския съюз при особени условия.

Малко над 2 мил. души обитават архипелага. Техен основен поминък освен земеделието (отглеждат се лозя, тютюн, цитросови плодове, банани и др. тропически култури) е туризма. Местните жители тачат своята самобитна култура. Достатачно е да се спомене, че в училищата има специални часове, в които се изучава особеният начин на общуване наречен силба – разговор чрез свирене с уста, многобройните празници, сред които и Карнавалът на Канарските острови. Сред забележителностите тук е паркът Гарахонай в Ла Гомера. Наречен е така на името на принц Гара и принцеса Хонай. В него могат да се видят папрати, останали непокътнати от времето на динозаврите.