Езерата Кели Муту, Индонезия

Три тихи езера, разположени на няколко метра едно от друго на угаснал вулкан на остров Флорес в Индонезия. Две от тях са оцветени в различни нюанси на зелено, а третото е черно-червено. Носят романтични имена: Тиву Нува Мури Коо Фай  - Езерото на младите мъже и девици; Тиву Ата Поло - Езерото на омагьосаните хора; Тиву Ата Мбупу  - Езерото на старците.

Вулканът се е формирал от разтеклата се на голяма територия изригнала течна лава. По-къдно върхът му и пропаднал образувайки голяма калдиера.Забележителното е, че в кратера на вулкана има три езера, разположени на височина над 1600 м, оцветени по различен начин: в черно, кафяво и синьо. През 1960 г. същите езера са били в цветове мляко с какао, червеникаво-кафяво и синьо. Тридесет години по-рано те били обагрени по същия начин, какъвто са и в наши дни. Досега никой не е открил причината за оцветяването на водите, нито пък за промяната на цветовете им. Смята  се, че са оцветени в зелено от разтворените в тях серни съединения, а червеният цвят на третото идва от железните соли съдържащи се в лавата.

Кели Муту често е покрит с мъгла, но когато слънцето изгрее, мъглата се вдига и тогава е най-подходящото време да се разгледа природният феномен.Най-доброто време за посещение на езерата са месеците юли и август. Това обаче е и най-натовареният туристически сезон, когато повечето хотели са резервирани поне 2 месеца по-рано. Дъждовният сезон и късните следобеди не са никак подходящо време за екскурзии до Кели Муту. Заради голямата надморска височина температурите  са ниски, а ветровете са силни.

 

Част от флората, която може да се види тук, са няколко вида дървета (иглолистни, Schleichera oleosa, Casuarina equisetifoia) и цветето еделвайс, а от фауната - тиморски елен, дива свиня, червена кокошка и пепелява каня. Преди близо 18 000 години островът е бил дом на вече изчезналия вид Стегодон (слонове-пигмеи), както и на гигантски гризачи. Интересен факт за учените е развитието на фауната на това място – заради ограничените ресурси, те са били склонни както към гигантизъм, така и към нанизъм (джуджешки ръст).