Коте - столицата на Шри Ланка

Пълното име на столицата на Шри Ланка е Шри Джаяварданапура Коте, а за по-кратко в помощ на чуждоземците вероятно, е известна като Коте. Официално градът е столица на азиатската държава от 1982 година. Намира се в южното предградие на старата столица на страната Коломбо.
Броят на жителите на Коте по последните разчети на населението е 115 826 души на площ от 17 км².
В периода 1415-1565 година, Коте е столица на синхалската държава. След като португалците завземат острова, столицата е пренесена в Коломбо.


В превод от родния език на жителите на Шри Ланка - синхалски език, пълното име на Коте се превежда като "град на настъпващата победа". Името си, градът получава от своя основател Алагаконара и няма общо с името на последния президент на страната  Джуниус Джаявардене. Краткото “Коте” идва от тамилското "котей" - крепост.
Когато е взето решението столицата на Шри Ланка да бъде преместена в Коте, тогава се възвръща и старото име на града, като и същестуващото все пак е съхранено. Така столицата на Шри Ланка става Шри Джаяварданапура Коте. В неговите предели, като една истинска столица са разположени сградата на парламента, както и върховният съд, докато резиденцията на държавния глава остава в Коломбо.


От туристическа гледна точка, Коте е град като всеки един азиатски – пълен с екзотика, забележителности и невероятно вкусна /за някои/ и доста необичайна кухня, която обаче определено няма да ви остави безучастни. Освен това да не забравяме и невероятните гори, които заобикалят цялата страна, и благодарение на които, вашата почивка или екскурзия, би се превърнала в едно своеобразно завръщане към корените на човечеството.