Куско - столицата на инките

Куско е древен град на инките, намиращ се в Перу на 3326 метра надморска височина, и на разстояние от 1170 км от Лима, столицата на Перу.

Легендата казва, че Куско е основан от Манко Капак, който е поставил началото на най-развиващата се цивилизации от древните - инките, някъде около 1200-та година. Ето защо това дава пълното право Куско да носи титлата "най-древен град в Америка".

Друг интересен факт е това, че всички пътища, които са построени някога от инките се събират в Куско. На езика кечуа куско се превежда като пъп или централно място. Първата комуникационна мрежа, построена в света е именно на инките.

Кечуа е официалният език на инките и се налага като такъв през 1485 година от владетеля Пачакутек, който е възвеличал славата на империята на инките. И до днес този вече позабравен език се говори от местното население на Куско.

Към днешна дата град Куско е чудесно място за вашата екскурзия - това е най-големият археологически град в Америка. Освен това неговите паметници са под егидата и защитата на ЮНЕСКО. Статутът му е на световен културен център, съхраняващ архитектурни паметници и паметници на културата на древните инки и тяхната империя. Така, че ако искате да се почувствате част от империята на древните американци, непременно трябва да посетите Куско.