Мелекеок - столица на Палау

Мелекеок е щат в Република Палау, и се намира на централния източен бряг на острова Бабелдаоб. Въпреки, че Палау си има нова столица – Нгерулмуд, все още в административно отношение, Мелекеок си остава столичен град и щат. Самият Мелекеок има безбрежни плажове с чудесен пясък, хълм, реки и най-голямото в страната и Микронезия, езеро с прясна, питейна вода, езерото Нгардок. От туристическа гледна точка, Палау и Мелекеок са чудесно място за екскурзия, което ще ви зареди с положителни преживявания.

Мелекеок се намира на източния бряг на най-големият остров в Архипелага на Палау – Бабелдаоб или също срещащ се под името Бабелтуаб. Щатът започва от лагуна на изток и продължава до централното крайбрежие или Рийл Кедам на запад, и цялата площ на щата е около 11 квадратни мили или 28 квадратни километра.

Самият щат и столица на Палау Мелекеок сбира в себе си седем обитаеми селища: Нгебурч, Нгерулинг, Нгермелеч, Мелекеок, Нгерубесанг, Нгеремечелуч, Ертонг и Нгермулонд. Според последното преброяване от 2005 година, населението на щата Мелекеок е 391 души, като те са разпределени в седемте селища, включително и столицата.