Абу Даби - столицата на ОАЕ

Абу Даби или Абу Заби, както е известно още, е най-голямото от седемте емирства, които влизат в границите на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Столицата на страната е точно Абу Даби с местоположение в северните части на ОАЕ.  Огромният град-емирство, е основано през 60-те години на XVIII век, когато все още не е така голямо, а през 1795 година вече е седалище на владетелите на емирство Абу Даби.

Заради сладководния извор, който се намира на самият остров, доста бързо се населява и се издига форт. След откриването на нефтени залежи, островът придобива голяма важност. Въпреки, че Абу Даби е официалната столица на емирствата, то седалището на емира и неговото семейство -  Ал Нахиян, се намира в Ал Айн, който пък е в едноименния оазис на около 160 км от Абу Даби.

След като са открити залежи на нефт, през 60-те години на миналия век, Абу Даби много бързо се разраства и придобива световна известност. Според последните преброявания от 2000 година, в града се намират около един милион души, като 80% от тях са емигранти.

От всичките седем емирства, Абу Даби е най-голямото по площ и население. Заема около 95% от територията на цялата страна. Абу Даби не е точно туристическа дестинация, но ако все пак искате да прекарате една луксозна екскурзия, не е лошо да посетите и него.