Аман - столицата на кралство Йордания

Град Аман е столица на кралство Йордания. Тази частичка от перлената огърлица на Близкия изток, граничи с държави като Сирия и Ирак, Саудитска Арабия и Израел. В нея живеят повече от 1.2 милиона души. Тя е най-големият търговски, промишлен и административен център на кралство Йордания. 

През вековете Аман е попадал под властта различни цивилизации, сред които асирийци, перси и гърци. Древните елини го наричали Филаделфия. 

Заради инвазията на тези толкова разнородни цивилизации тук могат да се срещнат много и интересни останки от древни култури. И до днес на територията на столицата мирно съжителстват две коренно различни религии - мюсюлманската и християнската. Освен старинната част на Аман, в която се намира старият сук (или традиционният арабски и тъй колоритен за европейците пазар), съществува и нов, изобилстващ от съвременни сгради район, който придава модерен облик на града и носи духа на съвремието. Той е разположен в западен Аман.

Ако искате да посетите мястото, на което Исус Христос се е кръстил в река Йордан, ще ви трябват т само автомобил и 45 минути търпение. На добър път!