Амасра, Турция - перлата на Черно море

AmasraОмръзнаха ли ви вече до болка познатите популярни туристически дестинации? Копнеете ли да намерите някое тихо морско градче с впечатляваща красота, далеч от тълпите? Ние знаем точното местенце за вас!  Може би никога не сте чували за него, освен ако не живеете в Турция, но това е Амасра - най-красивото пристанище на Черно море. То е доста популярно място за отдих сред турското население, но не е особено известно в чужбина. Този пристанищен град има над 3000 години история зад гърба си! Посетите ли го никога няма да забравите вкуса на пресните морски деликатеси и вида на красивите артистични дюкянчета с всякакви ръчно изработени сувенири и дърворезба. Атмосферата и спокойствието, което цари там, буквално са лечебни за душата, а гледките от скалистите хълмове към полуострова спират дъха.

Амасра често е наричана от местните “Перлата на Черно море”. Градът има дълга и интересна история - бил е част дори от Древна Гърция. Самият Омир го споменава в своята Илиада. Разположен е върху живописен полуостров, а плажовете му са покрити със ситен бял пясък. Амасра има 2 острова - по-големият се нарича Büyük ada или Boztepe, а по-малкият е Tavşan adası (Заешкият остров). Първият е свързан със сушата чрез старинен мост, който датира още от Римската империя.

Целият град е изпъстрен с останки от различни исторически епохи и е буквално като музей на открито. Разхождайки се по улиците му можете да проследите хода на времето по изключително интересен начин. В древността градът е бил познат под много различни имена, най-известните от които: Сесамос, Амастрис и Самастро. Бил е столица на много цивилизации. Преди раждането на Христос градът е управляван от кралица Амастрис (племенница на персийския цар Дариус III), омъжена за Дионисос, управителят на Хераклеа. Тя владеела тези земи в продължение на 16 години. По време на нейното царуване били построени много храмове, агори и акрополиси. Градът процъфтявал и бил изключително красив.

През 70-та година пр. Хр. Амасра минава под владението на Римската империя. Римляните построили амфитеатри и храмове, обновили града и му придали по-модерен вид. По-късно пристанището става византийско владение. Византийците държали Амасра като част от Понтийското кралство, но го отдавали под наем на генуезците, за да го ползват като търговска станция от 1270 г. до 1460 г., когато Мехмет Завоевателя го превзел с бой. Под управлението на Османската империя Амасра постепенно губи важната си роля на търговско пристанище и се превръща по-скоро в спокойно и живописно местенце за отдих и почивка. Всички тези славни епохи оставят своя отпечатък върху града и днес той притежава уникална съвкупност от древни руини, изключително богата история и неповторима атмосфера.

Как да стигнем до Амасра

Амасра се намира на около 310 км северно от Анкара и 467 км източно от Истанбул. Тя е на разстояние от около 750 км от столицата ни София. Най-подходящото време за посещение на градчето е през Септември, когато тълпите от туристи вече са се изнесли.

В района на Амасра няма летище (най-близкото такова е в Анкара), така че автобус или кола е най-подходящият начин, по който да стигнете до там. На брега на Малкото пристанище, в близост до Музея, се намира автогарата (тел. +90 378 315 11 63). Всички междуградски бусове и маршрутки пристигат там, но те не са много. Повечето международни автобуси спират в съседния голям град Бартън, откъдето можете да вземете маршрутка до Амасра. Цената им е около 7 турски лири, а пътуването с тях отнема около 20-30 минути. През лятото тръгват на всеки 30 минути или когато се напълнят. Най-близката ЖП гара е в Зонгулдак.

Ако пътувате с кола, път D010 води директно от Бартън до Амасра. Ако идвате откъм Зонгулдак най-добре карайте по път D750 докато стигнете Баккаджакъдъ и след това завийте наляво към D010.

Амасра е малко градче и лесно можете да го обиколите пеша, така че няма да ви е необходим автомобил.

Туристически забележителности в Амасра

Археологическият музей

Градчето разполага с прекрасен музей, построен на брега на морето и пазещ останки, намерени по сушата и под водата. Дори самата му градина е очарователна и в нея има доста за разглеждане Сред най-интересните артефакти е статуята на змийския бог Гликон, датираща от Римски времена. Музеят на Амасра е считан за един от най-добрите малки музеи в Турция.

Замъкът

Замъкът Амасра е построен по време на Римската империя. Стените му пък са се появили през епохата на Византийците. Наричат го Zindan Kalesi (затворническата крепост). Изграден е от масивни каменни блокове. В основите му има прокопан тунел, който води до басейн с прясна вода. Смята се, че в миналото през този тунел е можело да се стигне до Заешкия остров.

Църквата, преустроена в Джамия

Построена от Византийците през 9-ти век, църквата всъщност представлява малък параклис, а притворът ѝ се състои от 3 части. По-късно, когато през 1460 г. Султан Мехмет завладява Амасра, църквата е превърната в джамия. Тя е била действаща до 1930 г.

Монументът Kuşkayası

Той е създаден по време на Римската империя в периода 41-54 г пр. Хр. по заповед на губернатор Гай Юлий Аквила, в чест на император Тиберий Клавдий Германик. В превод името му означава “Птичата скала”. Намира се на около 4 км извън града, в гориста местност близо до пътя, който свързва Амасра с Бартън. Монументът се издига на около 350 м надморска височина. От това място се открива прекрасна гледка към града и морето. На него има издялана каменна фигура на човек (главата за съжаление не е запазена), римски орел (чиято глава също липсва) и два надписа. Не е сигурно дали човешката фигура е изобразявала императора или губернатора. В началото до монумента е имало и изграден фонтан, но той за съжаление не е устоял тежестта на времето и вече го няма. Отлична гледка към града може да си откраднете и ако се качите на хълма Bakacak Tepesi.

Старият фар

Direkli Kaya е старинен фар, където има също и древен мраморен басейн, свързан с морето. Смята се, че в него е плувала Персийската принцеса Амастрис. Това е едно от най-красивите местенца в Амасра.

Римският мост

Мостът Kemere Köprüsü датира още от времето на Римската империя. Той свързва остров  Boztepe със сушата. Мостът е построен през 9-ти век и е с една арка. От него можете да се насладите на най-красивата гледка към града.

Паметникът на Barış Akarsu

Статуята на площада на Малкото пристанище е на турската рок звезда Barış Akarsu, който е роден в района, но за съжаление загива едва на 28 годишна възраст в автомобилна катастрофа през 2007 г.

Чаршията

Пазарът на Амасра, наречен Cekiciler Carsisi е доста интересно местенце за разходка. Там можете да се сдобиете със сувенири, дърворезба, ръчно изработени дрънкулки и аксесоари, традиционни турски храни и подправки, прясна риба и десерти с кисело мляко. Задължително си купете свежи плодове и домашно направен конфитюр! Ако сте любители на морските дарове определено ще се изкушите от предлаганите раци на грил или пълнени миди с ориз и зеленчуци.

Кулинарни изкушения в Амасра

Амасра е морски град, така че най-добрият избор за хапване е прясна риба, морски дарове, както и прочутата салата “Амасра”, която се приготвя от различни зеленчуци, в зависимост от сезона. През лятото слагат в нея маруля, лук, туршия, хрян, магданоз, рукола, тученица и зелен лук. Отгоре се поръсва рендосан морков и други твърди зеленчуци, изрязани във специални форми за украса. През зимата пък слагат маруля, рукола, лук, зеле, кисели краставички, морков, хрян, копър, мента, домат и тученица. Традиционната напитка в Турция през лятото е айрян.

Ако си търсите вкусни ресторанти или барове, ще ги намерите в района на Büyük Liman (Голямото пристанище) на изток и по-красивото Küçük Liman (Малкото пристанище) на запад, където се намират и по-голямата част от хотелите и къщите за гости. 

Сред най-популярните ресторанти в градчето са: Mustafa Amca'nın Yeri, Cesmi Cihan Restoran и Sahil Balik Restoran, който има прекрасна гледка към морето. Що се отнася до хотелите, един от най-високо оценените е Amasra Ceylin Otel. По-евтини варианти са Balkaya Pansiyon и Yağmur Pansiyon.

Градът няма постоянен туристически информационен център, но през лятото отварят малък щанд, разположен на Голямото пристанище,  който предоставя информация и брошури за туристите.

В близост до Амасра има и други интересни местенца, които си струва да посетите, например Safranbolu, Cide, Kastamonu и Sinop. Този прекрасен регион в слънчева Турция ви предоставя отлична възможност да комбинирате лятната си почивка с културен туризъм и да обогатите познанията си по история.