Бодрум - райско кътче в Турция

Турция е държава, известна с много неща - в нея се намира единственият град, построен на два континента, тя е най-големият производител на лешници в света, там се правят едни от най-интересните и популярни сладкарски изделия на света - всякакви видове баклава, локум, халва и тем подобни...И не на последно място, всички сме чували за чудните курортни градове, които приличат на късчета от рая.

Бодрум е именно едно от тези места и както можете да се досетите, е основна част от Турската ривиера. Курортният град се намира в югозападна Турция, вилает Мугла, и е известен и с името Подрум. Освен с красивите си плажове, които го правят една от най-популярните дестинации за туристи край Бяло море, той е и известно пристанище. Бодрум се намира на Бодрумския полуостров срещу гръцкия остров Кос - едва на 20 минути път, и на приблизително 180 км южно от Кушадасъ.

Историята на Бодрум

Градът е известен като рожденото място на бащата на историята Херодот. Там се намира и едно от седемте чудеса на света, Мавзолеят в Халикарнас, чиито останки могат да се видят и до днес. Мавзолеят бива разрушен от силно земетресение през 13-ти век.

Халикарнас е името, което Бодрум е носел при създаването си хиляда години преди Христа. Известно време той е бил столицата на сатрапия Кария при Персийската империя. През 1402 г. рицарите-хоспиталиери от Ордена Св.Йоан от Йерусалим се възползват от разклатеното състояние на Османската империя  и построяват своя крепост на един от носовете в залива. Кръщават я "Св. Петър" и използват за построяването й каменни блокове от руините на Мавзолея. Тази крепост става един от основните им военни центрове. През 1522 г. обаче султан Сюлейман Великолепни завладява остров Родос и след като преговаря с рицарите, те му отстъпват владенията си заедно с крепостта. Латинското й име "Petreum" бива видоизменено в "Бодрум" от турците и се превръща в името на града, което стои и до днес.

До средата на 20-ти век Бодрум е обикновено малко рибарско селище, а в наши дни се е превърнал в популярен туристически център, прословут с кристално чистите си плажове.

На плаж в града

Условията за плаж в Бодрум са повече от превъзходни. Климатът в града е изключително мек, като температурите през зимата са около 15 градуса, а през лятото около 34. Зимата е кратка и мека, а лятото - топло, слънчево и почти без валежи. Морето започва да става по-топло през април, а през май вече се посещава от туристи. Бодрум е изключително подходящ за ранен отпуск.

Сезонът на плажуването тук е от май до октомври, а най-подходящи са условията в края на август и началото на септември. Напливът на туристи е поотминал и плажовете са тихи и свободни, а пък водата е още топла.

Водата навсякъде е кристално чиста и с цвят на дълбок аквамарин. Чистотата тук е на високо равнище навсякъде и никъде няма да видите водорасли или мъртви морски животни по плажа. Близо до бреговете на курорта има разноцветни корални рифове. Морето по крайбрежието на града е равномерно дълбоко и няма опасни течения, което го прави чудесна дестинация за почивка на семейства с деца.

Плажовете в самия град са по-малки и с по-едър пясък или с бетонни платформи с пясък отгоре, но съвсем близо до самия град има доста спокойни и красиви плажове, които могат да се достигнат с градския транспорт или с велосипед под наем, че някои дори и пеша. Особено усамотени и приятни са плажовете Торба и Ялъкавак. Най-популярни са в Бодрум са Гюмбет, Битез и Ортакент. Битез е известен с портокаловите си градини, в Гюмбет процъфтяват морските спортове като уиндсърфинга и водни ски, а Ортакент е рай за гмуркачите със своите уникални подводни пещери. На плажа Бардакчи пък са някои от най-луксозните яхти в Бодрум.

Морето е богато на разнообразни видове животни - тук може да видите костенурки, мекотели, риби клоуни, анемони, морски таралежи и екзотични каменни костури, както и рибите папагали. Понякога се срещат делфини и даже китове, а също така и октоподи.

Забележителности  в Бодрум и наоколо

В Бодрум има много интересни места, които си заслужава да посетите. Все пак в този район се намират цели две от Седемте чудеса на света! Разбира се, и от двете са останали само руини в наши дни, но човек не може да пропусне да ги види.

Едното от тези чудеса е Гробницата на цар Мавзол, построена през далечната 353 г. пр. Хр. от съпругата на царя, Артемизия. От неговото име произлиза думата "мавзолей". Първият съществувал някога мавзолей е бил висок 45 метра и е бил заобиколен от 36 йонийски колони, а пред него горди са вдигали глава два мраморни лъва. Той е разположен на един от хълмовете в града, където все още можете да видите неговите останки.

Интересното е, че по-голяма част от Гробницата на цар Мавзол може да видите на друго място в града, а именно в Замъкът на Бодрум, който е бил построен от рицарите-хоспиталиери. Останките от мавзолея са били използвани като строителен материал за подсилване на замъка, а част от мрамора е използван за направата на вар. Замъкът е доста впечатляващ със своята най-висока кула, извисяваща се на 47,5 м и с внушителните си крепостни стени. Сега там се помещава Музеят на подводната арехология, където може да разгледате колекция от древни находки, извадени от дъното на морето. Там има и цял реконструиран кораб на име Улубурн, който е потънал през 14 век пр. н.е. В замъка има и антична колекция от стъклени предмети, една от четирите най-големи в света.

Но да се върнем обратно към Седемте чудеса на света. Само на 20 км от Бодрум в град Ефес може да посетите Храмът на Артемида, един от най-големите храмове в древността. Сградата му е била сред първите, създадени изцяло от мрамор, и той е бил заобиколен от 127 йонийски колони, високи по 20 м. За съжаление от него е запазена само една колона.

На един хълм край Бодрум се намира Античният театър, който предоставя великолепна гледка към града. Построен е през 330 г. пр. Хр. и все още е изключително запазен. Той има 13 000 места и тук все още се организират концерти на открито.

За почитателите на древните постройки тук има още храна - Портата на Миндос е построена през 4-ти век пр. Хр. от цар Мавзол и е била част от защитните стени на древния Халикарнас и един от двата официални входа. През тази порта, която е единствената запазена, и то не напълно, през 333 г. пр. Хр. в града е нахлул Александър Велики.

Близо край града на един от хълмовете са разположени вятърни мелници, от които се открива спираща дъха гледка към бреговете на Бодрум. Те са 7 на брой, но само 2 от тях са в запазен вид. Използвали са се по предназначение до 1970 г. Местността е подходяща за пикник с красив изглед.

Струва си човек да отиде на круиз край града. Ако наемете лодка или яхта от пристанището, можете да се насладите на невероятно пътуване по кристалните води на Егейско море. Имате възможност да плувате в открито може или да пробвате дълбоководно гмуркане с екипировка. Тези корабчета са особено добра опция по залез слънце, когато от тях се разкрива зашеметяваща гледка.

Непременно посетете и турската баня - в града има доста такива, но най-старият хамам е Бардакчи хамам, датиращ чак назад до средата на 18-ти век. Мястото не е луксозно и няма типичния спа вид, но е най-автентичната турска баня, която може да посетите. Интериорът е семпъл, помещението е малко и обслужването не е пресилено куртоазно, но атмосферата е страхотна, а масажът - наистина отпускащ.

Нощният живот в Бодрум е сравнително развит - тук все пак се намира най-голямата открита дискотека в света, "Халикарнас", която има най-различни шоупрограми. Из града има много барове, клубове с различни видове музика и плажни дискотеки, както и наргиле барове и програми с bellydance танцьорки.

И последно, но не на последно място - опитайте гьозлеметата в града. Тук правят едни от най-вкусните гьозлемета с плънка, комбинирана от месо, зеленчуци и сирене. Не е за изпускане!