Дамаск – древна разходка в Сирия

Столицата на Сирия – Дамаск, е най-старата съществуваща и до днес столица на света. Първите сведения, които може да се прочетат в множество исторически бележки са за XVI в.пр.н.е. Тогава градът е бил столица на провинция от Египетската империя.

Претърпял много метаморфози, Дамаск е бил част от Асирия, Нововавилонското царство, Персия и Древна Македония. През 64 г.пр.н.е. той е град от огромната колонизация на Римската Империя, а след нейното разпадане, през 395 г.н.е., Дамаск вече е част от Византия.

Три века по-късно, Дамаск вече е под владичеството на арабските халифи, после го завладява и Салах Ад Ин. От 1076 година е част от владенията на селджуските турци. Последно през 1510 година, армиите на османският владетел Селим навлизат в Дамаск и го правят провинциален и транзитен център на империята си.

Преди това векове наред Дамаск е бил културен и търговски център на Европа. Именно тогава се изнася прочутото дамаско стъкло.

Днес в този многолик град, изстрадал и понесъл толкова много владичества, може да срещнете архитектурни и културни паметници от всяка една епоха, от всяка една империя минала оттам. Което прави града невероятно културно средище, пълно с екзотични места и сгради. Ако искате да се потопите в древната история на Близкия Изток, трябва да започнете от Дамаск.