Дамаск – древна разходка в Сирия

Столицата на Сирия – Дамаск, е най-старата съществуваща и до днес столица на света. Първите сведения, които може да се прочетат в множество исторически бележки са за XVI в. пр.н.е. Тогава градът е бил столица на провинция от Египетската империя.

Претърпял много метаморфози, Дамаск е бил част от Асирия, Нововавилонското царство, Персия и Древна Македония. През 64 г. пр. н.е. той е град от огромната колонизация на Римската Империя, а след нейното разпадане през 395 г. от н.е. той вече става част от Византия.

Три века по-късно Дамаск вече е под владичеството на арабските халифи, впоследствие го завладява и Салах Ад Ин. От 1076 година е част от владенията на селджуските турци. Последно, през 1510 година, армиите на османският владетел Селим навлизат в града и го правят провинциален и транзитен център на империята си.

Преди това векове наред Дамаск е бил културен и търговски център на търговията с Европа. Именно тогава се изнася прочутото дамаско стъкло, а дамаската стомана е нарицателна и до днес с качествата си, макар за съжаление древната технология да е загубена през годините.

Днес в този многолик град, изстрадал и понесъл толкова много владичества, може да срещнете архитектурни и културни паметници от всяка една епоха, от всяка една империя минала оттам. Което прави града невероятно културно средище, пълно с екзотични места и сгради. Ако искате да се потопите в древната история на Близкия Изток, един добър избор е да започнете от Дамаск.

Дамаск - палатът Азем

Дамаск - джамия

голямата джамия Умаяд в Дамаск

Римски руини в Дамаск

Дамаск - старинна арабска къща