Крак де Шевалие, Сирия

Една от най-добре запазените крепости на всички времена е крепостта Крак де Шевалие. В буквален превод тя означава замъкът на рицаря. Намира се на територията на днешна Сирия и е била една от най-укрепените места, където са се помещавали кръстоносците. Крепостта се намира на ключово място – близо до Триполи, на важен път, който от векове насам е свързвал Антиохия, Бейрут и Средиземно море.

Крак де Шевалие е бил крепост на рицарите хоспиталиери или по-известен като Малтийски орден. Удивителната укрепена постройка е строена в периода между 1142-1271 година. Тя съчетава в себе си стратегическо положение и най-доброто от средновековната фортификация, което я прави практически непревземаема, заради което пък от своя страна се смята, че това е една от най-удивителните постройки в цял свят за всички времена.

Крак де Шевалие е една от най-добре запазените средновековни постройки, която може да даде почти пълна представа за това как точно е изглеждал по време на кръстоносците. Нещо, което не може да се види при европейските замъци, защото са или разрушени или превърнати във внушителни замъци.

От 2006 година замъкът е в списъците на ЮНЕСКО, като една част от световното и културно наследство.