Оман - приказка от 1001 нощи

Много хора щом чуят за Оман си спомнят за Шехерезада и 1001 нощи. И наистина, Оман оставя луксозно усещане във всеки, който е прекарал известно време тук на почивка или просто на екскурзия.

Оман е султанат и като такъв си има богат султан, несметни златни съкровища, изкусителна и екзотична природа и не на последно място - тайнството на Изтока. Всичко това е Оман. Но той не е само приказка, а реален и достижим за всеки, който направи това пътуване. Стъпвайки на оманска земя, вие ще се откъснете от своето еднообразно ежедневие, навлизайки в един различен свят, напълно чужд на Запада.

Страната се намира на югоизточния бряг на Арабския полуостров, като граничи с ОАЕ /Обединени Арабски емирства/ и Йемен. Историите казват, че е строен още преди цели 2000 години. В Оман е бил престолът на богатата, умна и красива Савска царица, оттук е започнало и пътешествието на Синдбад мореплавателя.

За разлика от другите държави от Персийският залив, тук може да видите разнообразни природни гледки - от планини и водопади, до пустини и оазиси. Естествено има и плаж, и то какъв! 1700 км плажни ивици - ще забравите за всичко!

В Оман няма да видите треторазрядни хотелчета, всичко е само лукс и блясък, толкова типични за арабските държави, които преди векове са впечатлявали западните хора, впечатляват ги и сега. Може да започнете своята екскурзия от столицата Мускат. Основана е преди повече от 900 години и е един от скъпоценните камъни в Арабския свят. Това е един от най-чистите градове в света. Задължително трябва да посетите крепостите Мирани и Джалали, които са построени от португалците. И разбира се, султанската джамия, която със своята архитектура и интериор се слави като истинско произведение на изкуството.