Сана - столица на древен Йемен

Град Сана е столица на Йемен, който притежава древна история, предвид на това, че тук е имало селище още преди първи век. Според много предания, предавани през поколенията, а и записани, някои от които от Мухаммад ал-Хасан ал-Хамадани, който е написал, че като основател на Сана може да се счита Ша’р Аутар, през втората половина на втори век, цар на Сава. Именно той е построил знаменития дворец Гумдан. Според легендите пък, градът е основан още по времето на Ной, от единия му син Сим, а като име на тогавашна Сана се спряга Азал, което пък идва от Узал или името на сина на Сим.

Сана е видял много славни цивилизации през дългият си живот и може да се похвали с много останали паметници от тях, както и от архитектура на самите сгради и дори оттенъцо на културни остатъци. Например през VI век, за завладяването на града са се били две могъщи империи – Персия и Абисиния. В крайна сметка Абисиния печели битката, и господството й над земите на Сана продължава 15 години. По времето на владичеството на Абисиния са построени множество значими паметници, като големият катедрален събор при поддръжката на византийския цар Юстиниан I, който се прославя като най-големият събор на юг от Средиземно море.

Малко по-късно пак през VI век – 628 година, жителите на Йемен вече са приели исляма. Лично пророкът Мохамед приветства построяването в Сана на първата джамия.

За първи път европеец посещава Сана през 18 век – Карстен Нибур. Той бил пратен заедно с експедиция, лично от датския крал Фридрих V. За кратко - от 1872 до 1890 година, Сана попада под управление на Османската империя. Турците започнали програма за модернизация на града.

След многото перипетии и апетити за това място, и специално града Сана, през 1990 година, след като окончателно СССР се разформирова, Йемен се обединява, ставайки независима държава, като Сана става нейна столица.

Ако решите да посетите градът като турист, вашата екскурзия ще бъде изпъстрена от много културни и кулинарни приключения, които си заслужава да преживеете, връщайки ви към истинските неща.