Невероятните руини на Велико Зимбабве

Най-големият археологически обект на Велико Зимбабве са неговите Руини. Намират се на около 30 километра на югоизток от град Масвинго, Зимбабве. В близост са до Великите египетски пирамиди. Самите Руини не са нищо повече от камъни, но така разположени, че впечатляват с прецизната си изработка. Руините на Велико Зимбабве са изградени от правилни, правоъгълни камъни от гранит, прецизно разположени един върху друг. И това без дори да са слепени с хоросан помежду си. 

Внушителните паметници на древното археологическо изкуство вече са полуразрушени, което може да се обясни с факта, че са близо на 1000 години. Строени са около 1250-1450 г. сл. н.е. Старинни постройки от този вид се срещат само в тази част на Зимбабве и никъде другаде в Африка.

Гранитните руини на Велико Зимбабве, са пръснати на обща площ от 200 кв. метра, а името на приютяващата страна идва точно от тях. Велико Зимбабве е наричано и Каменният град, и като такъв се появява на картата на Африка за първи път през XIII-ти век. В следващите 300 години, градът успява да се разрасне дотам, че с право да се наложи като столица на една обширна империя, чиято основна търговия е била със злато и слонова кост. Именно периодът, когато са строени и сградите, от които сега са останали внушителните руини, е бил пиковият период на просперитет в империята. Тогава населението е било повече от 20 000 души.

Скоро по мерките на историята, империята на Велико Зимбабве започва да запада - около 15-ти век. През 16-ти век, европейците, които първи откриват тази част на континета за първи път стъпват край въпросните руини на Велико Зимбабве.

Днес тези гранитни грамади с форма на правоъгълници са под егидата на Юнеско, с право носещи печата на част от световното културно наследство, и като такова са чудесно място за вашата екскурзия, ако търсите екзотика с дъх на старите велики времена, когато земята сякаш отеква от звуците на африкански обреден тъпан.