Нова Зеландия - на края на света

Екзотичната Нова Зеландия се намира в югозападната част на Тихия океан и се състои от два големи и множество по-малки островчета. Нова Зеландия е парламентарна демокрация и част от Британската общност, а столицата й е град Уелингтън.

Нова Зеландия е доста млада държава, сравнена с другите, но въпреки това нещата, които може да намерите там при една ваша екскурзия, ще ви пленят с красотата си и историческото си значение. Множеството исторически паметници в Нова Зеландия са предимно от маорите, населявали острова преди европейците. 

Невероятните паметници и култури съкровища на маорите, някои от които са на повече от 1000 години са чуден контраст със стилните и елегантни колониални сгради. В който и град да се разходите няма да намерите абсолютно еднакво сходство на сгради, паметници и др.

Този откъснат от останалата част от света остров ще ви заплени с невероятните си гледки от планини, фиорди, древни маорски традиции и великолепната си природа. За почитателите на фентъзито е задължително да кажем, че сцените с безбрежната снежна планина, Лот Лориен и други невероятни гледки и битки между доброто и злото, в епоса на Д.Р.Р. Толкин "Властелинът на пръстените", са снимани именно в Нова Зеландия. Девствената природа е била чудесна снимачна площадка, неподправена и точно така, както си я е представял в книгата авторът.

http://www.youtube.com/watch?v=9sEZ-wdFegU

Растенията и животните, които ще срещнете в Нова Зеландия, няма да откриете никъде другаде по света. Заради своето буквално откъсване преди милиони години от главният континент Гондвана, еко-системата на острова е започнала да се развива и евоюлира в пълна изолация с останалия свят. Хищници тук няма. Поради тази причина повечето птици са останали със закърнели крила и не можели да летят. Което се оказало в техен минус след като европейците внесли в държавата котката и плъховете, които присъствали на всеки кораб.

Видовете дървета на острова са разнообразни и през зимата не губят листата си. Няма и отровни или каквито и да било змии на острова, а прилепът е единственият сухоземен бозайник.