Обичаи за Нова година

Навсякъде по света хората споделят различни обичаи и традиции и най-важните от тях са свързани с празници, които всички празнуваме. Като посрещането на Новата година. Но всички ли празнуваме еднакво? Ни най-малко, затова днес ще ви запозная с народи, които очакват Новата година по малко по особени начини.
В Испания хората ядат по 12 гроздови зърна, когато започне обратното броене като при всяко зърно, те си пожелават по нещо, което искат да им се случи през Новата година. Някои от тях държат пари в джобовете си с надеждата, че те ще се удвоят, а децата имат задачата силно да удрят по тигани и тенджери. Така плашат духовете, за да имат благополучна година.

В Италия не очаквайте новогодишното меню да е нещо специално и изискано. Италианците ядат леща, която е символ на просперитет. И да направят прехода към Новата година по-успешен, те изхвърлят старите си мебели през прозореца. Добра идея да започнеш на чисто.

Във Филипините е много важно на 31 декември да се обградиш с кръгли неща. Кръгла храна, кръгли предмети, всичко кръгло е добре дошло. Монетите са с кръгла форма и по този начин приканваш богатството да влезе в живота ти.

В Перу съществува село, в което всяка година на 31 декември се организират битки измежду жителите. Тези, които не искат да таят гняв към сънародниците си участват и успешно продължават към Новата година. Някои с насинени лица.

В Бразилия нямат сезони, но имат хубави плажове, затова много известна дестинация е Копакабана. Бразилците се обличат в бели дрехи, за да прогонят злите енергии и се отправят към плажа. Там те прескачат седем вълни за всеки седем дни от седмицата. Освен това хвърлят цветя във водата и гледат фойерверките.

В Чили имат странна традиция. Някои посрещат Новата година на гробищата, където празнуват с починалите си близки.

А в Аржентина вечерят боб, който носи късмет в кариерата и тези, които искат да пътуват повече следващата година обикалят къщата с куфар в ръка.

В Дания всички пазят старите и нежелани прибори до последния ден на декември, когато ги събират и чупят пред вратите на свои близки и приятели. Колкото повече счупени сервизи откриеш на прага на дома си, толкова по-добре.

Венеция е измислила друго, за да подсигури първото си място като най-романтичен град. На Нова година се провежда маратон по целувки. Чудесно място да прекарате 31 декември, ако сте самотни.

Във Финландия имат новогодишна традиция, датираща още от 18 век. На 31 декември преди часовникът да е ударил полунощ финландците леят метал. Калай или олово. Слагат малка метална лъжичка над огън, оставят я да се стопи и я изсипват в кофа със студена вода. Металът се охлажда мигновено във водата и образува различни форми. Според формите те преценяват дали ще имат успешна Нова година или не. Като например кон или кораб значи пътуване.

В Япония е много важно къщата да бъде хубаво изчистена преди началото на Новата година. Така мръсотията ще си остане в старата и няма да се пренесе напред. Будистки храмове на първи януари бият камбаните си 108 пъти. 108 е броят на човешките желания, които причиняват нещастие. Дават се пари на децата и се ядат оризови сладкиши.