Остров Бали - перлата на Индонезия

Ходили ли сте на екскурзия до Бали? Той е тропически остров на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на най-големия архипелаг на планетата - Индонезийския. Дължината му е 153 км, ширината -112 км, а площта му е 5 633 км2. Най-висок е връх Агунг (3 142 м) - активен вулкан, който за последен път е изригвал през март 1963 година. Най-важните точки на Бали са пристанището Сингараджа, разположено на западната част на острова, и столицата Денпасар (на южния му бряг). Западно от Денпасар се намира град Убуд. Той е известен с многобройните си артмагазини, музеи и галерии и се смята за културен център. 

На фона на ислямска Индонезия Бали се откроява със своите етнос, култура и религия. Населението му е близо 3 милиона души, 93% от които индуисти, а останалите - мюсюлмани. Интересно е, че за разлика от Индия тук кравата не е свещено животно.

 

Балинезийците са потомци на племена, които се преселват от Азия на Индонезийския архипелаг. Краят на праисторическата ера в Индонезия е белязан с идването на индуистите от Индия около 1 век пр.н.е. Независимо будистко кралство е установено на острова през 5 век. През 11-и Бали е завладян от индуиското кралство Маджапахит (1293-1520) чрез кралски брак на балийския крал Удаяна и принцеса Махендрадата от източна Ява. Чрез въпросния съюз индуизмът слива с будизма, смесвайки и примитивни анимистични вярвания, и обожествяване на предците с индийски божества.

 

Пъстротата на ежегодния карнавал привлича посетители от всички краища на Бали, от съседните острови Ява и Ломбок, както и туристи от Япония, Корея и други страни.

Европейците откриват за първи път острова през 1597 година, когато холандският откривател Корнелиус де Хутман с португалски кораб акостира на бряг Букит. След няколко последователни войни (1846-1849) холандците завладяват острова. През Втората световна война Япония превзема Бали, който става част от Република Източна Индонезия.

Заради богата си история, култура и изкуства - танци, скулптура и живопис - красивите плажове, природа и тропическия си климат Бали се смята за едно от най-красивите места в света. С десетките  хиляди храмове и пагоди той е известен още като "Островът на хилядата храма". Освен столицата Денпасар важни туристически атракции са градовете Кута, Санур, Джибаран, Семинийак и обновеният Нуса Дуа.
Най-важният селскостопански отрасъл в Бали е земеделието, като се отглежда предимно ориз. Значителен брой балинезийци са рибари. Балийският и индонезийският са двата най-разпространени езика на острова. Повечето от жителите му говорят и английски заради туристите, посещаващи острова.

Публикуваме снимките с любезното съдействие на Timan Sodinomo, собственик на Alexandra Bali Tour.