Розовото езеро Хилиър

Розовото езеро "Хилиър" в Австралия, намиращо се на остров Мидъл - най-големият в архипелага Решеш, предизвиква огромен интерес. То наистина е розово, водите му са оцветени в този цвят и до скоро дори учените не знаели каква е причината за това. Първоначално било направено изследване от екип учени през 1950г. като те предполагали, че в него ще открият специфичен вид водорасли Dunaliella salina, които образуват червен пигмент. За разлика от други, подобни на него езера в Австралия, в Хилиър тези водорасли не били открити. След като не постигнали успех, учените приключили изследването и причината за цвета му била в неизвестност до близката 2016 г.

Микробиологът с австралийски произход - Кен Макграф, проявил голям интерес към езерото и се свързал с организаторите на научноизследователския проект eXtreme Microbiome. Те също се заинтересували от нетипичния цвят на водата, и след като получили разрешение от правителството, направили ново изследване. Усилията им достигнали успех и учените установили, че розовото езеро Хилиър дължи цвета си на халобактерии (Halobacteriaceae) и бактерии Dechloromonas Aromatica, които са способни да живеят в розовото езеро благодарение на високото му съдържание на сол. Изследователите предполагат, че тези бактерии са попаднали в езерото в началото на XX век, защото по това време там са се произвеждали кожени изделия. Чокракското езеро в Крим, също притежава розови води благодарение на същите бактерии.

Спрямо историческите сведения, за откривател на розовото езеро Хилиър се счита британският хидрограф и мореплавател - Матю Флиндърс. През 1802 г. на път за Сидни, той посетил о. Мидъл и там попаднал на езерото. Няколко десетилетия след това, в периода от 1820 г. до 1840 г. на това място за кратко се заселили ловци на тюлени и китове, а в началото на XX в. започнали да добиват и сол. Дейността им продължила само още 6 години преди да се откажат от нея, а след това островът става необитаем.

Езерото не е с големи размери, дълбочината му е 600 м, а широчината около 250 м. Има няколко вълнуващи начина да се стигне до него – пътуване с лодка или с хеликоптер. Повечето туристи предпочитат да отидат с хеликоптер, защото той им позволява да се насладят на невероятната гледка, която островите могат да предложат. Когато стигнете до него ще забележите, че бреговете му са направени от бели солни отлагания, а точно зад тях се разполага прекрасната природна растителност. Мястото е отлично за отдих и незабравими моменти с вашите любими хора. Макар да е изключително атрактивно, плуването в него е забранено и наистина не се препоръчва, тъй като водата му може да бъде отровна от съединенията, образуващи цвета на розовото езеро.