Сува - столицата на Фиджи

Град Сува е столица на островната държава Фиджи, намиращ се на югоизточния бряг на острова Вити Леву, който от своя страна отстои в централния окръг и е административен център там. Сува се намира на полуостров и е най-голямото пристанище във Фиджи. Освен политически, Сува се слави и като търговски център на Фиджи, и най-голямата урбанизирана територия в Южния Тихи океан след Австралия и Нова Зеландия.

Сува става столица на държавата през 1877 година, заради това, че дотогавашната столица Левука е била по-трудно достъпна от географска гледна точка.

При последното преброяване на населението от 1996 година, населението на столицата Сува възлиза на около 77 000 души. Като се включат и самостоятелните предградия, населението е 168 000 души.

Основните етнически групи във Фиджи са местните фиджийци и индо-фиджийците. Освен тях се срещат и други групи като китайски и кавказки малцинства. Най-широко разпространения език е английският, след това са фиджийският и хиндустани.

Сува е и седалище на най-много международни и неправителствени организации и учреждения в тази част на света. Някои от тях са:

  • Програма за трафика във Южния пасифик
  • Фиджийското училище по медицина
  • Южнотихоокеанският университет
  • Форум на тихоокеанските острови
  • Секретариат на Тихоокеанската общност

За любителите на историята и разходките, е музей на територията на Сува, който ще ви заинтересува през цялата ви екскурзия, тъй като там се намират богати колекции от археологически и етнографски експонати. В града има също аерогара и пристанище. Многото палми и плажове също привличат туристи в страната на канибалите, идеално място за чудна почивка.