Тегусигалпа - столица на Хондурас

Столица на Хондурас и един от най-големите градове в страната е град Тегусигалпа с около 1 200 000 жители и надморска височина 940 метра. Самото название на града идва от местния език нахуатл и означава "сребърни хълмове" (Teguz-galpa). През 16 век Тегусигалпа е важно място за добив на злато и сребро. В днешни дни са развити тютюневата, захарната и текстилната индустрия.

Столицата е разделена на две части от река Чолутека - равнинна и хълмиста част. Много характерен тук е мекият климат и притока на свеж въздух. Постоянният лек ветрец, идващ от околните планини, както и съхранените гъсти борови гори допринасят за това. В самият център на Тегусигалпа се намират няколко по-стари църкви, които може да посетите като част от вашата екскурзия. Най-старата запазена постройка е църквата „Сан Франциско“, която по всяка вероятност датира от 1590 г.

В Тегусигалпа се намира родната къща на Франсиско Морасан - хондураски национален герой, който от 1830 до 1840 г. е президент на Централна Америка. Тегусигалпа е една от малкото столици, в която няма трамваен транспорт. Градът разполага обаче с международно летище и два университета.