Улуру, Австралия

Улуру  е голямо скално образувание в северната част на централна Австралия. Това е вторият по големина (след Mount Augustus, също в Австралия) скален монолит на земята. Намира се в националният парк "Uluru-Kata Tjuta", на 400 километра югозападно от най-близкия голям град, Алис Спрингс . С височината си от 318 метра и дължина 8 километра тя с право се смята за едно от чудесата на света. Улуру е българският вариант на аборигенското име на скалата. На 19 юли 1873 скалата е посетена от европейски картограф, който ѝ дава името на тогавашния Главен секретар на Южна Австралия, сър Хенри Ейърс (или Айерс). Така скалата става известна като Ayers Rock, предавано на български като Айерс Рок, Ейърс Рок или Айрес Рок, като втората дума не винаги започва с главна буква.През 1993 година е приета политика на двойно именуване, което позволява официални имена, състоящи се едновременно от традиционното аборигенско име и английското име. На 15 декември 1993 скалата е преименована на "Ейърс Рок/Улуру" (Ayers Rock/Uluru) и става първото официално наречено с двойно име образувание в Северната територия.

Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата "Рекордите на Гинес" като най-големият в света. Поради минералите в скалния и състав в зависимост от времето и атмосферните условия, скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетово-синьо до огнено червен.

Аборигените вярват, че под повърхността на планината има огромна кухина, където се намира енергиен източник, който те наричат Tjukurpa (Времето на сънищата). Те смятат, че през цялото време на обиколката около скалата човек сънува. Мястото се почита като свещено от местния народ аранда. Днешните племена говорят, че техните древни прародители са населявали земята около могилата. Те са оставили своята история във вид на рисунки, изсечени в повърхностния скален слой на много места по повърхността на монолита. В няколко от пещерите в Улуру има изобразени множество истории от "Времето на сънищата". Рисунките по стените датират от десетки хиляди години, като са били обновявани многократно през поколенията. Така хилядолетната история и легендите, свързани с това величествено място, се запазват и предават във времето.