Поморие и Музеят на солта – знак от древността

Поморие, освен като примамлива лятна туристическа дестинация за море, е известен исторически и производствен център на…сол. Това не е много чудно, предвид морският бряг, до който живеят хората на Поморие. Морска сол в Поморие се добива с векове, като първите сведения са за V век пр.н.е., когато дори градът не е съществувал като такъв.

Част от 100-те национални туристически обекта на страната ни е и невероятният Музей на солта в Поморие, който ни показва наглед как точно протича цялата операция по извличане на морската сол по начина, по който са я правели прадедите на соларите. Ще видите снимки, повечето от които черно-бели, за това как хората са изкарвали препитанието си. Древният “солен” занаят е станала визитна картичка на Поморие, а Музеят на солта интересно място за всеки любител на историята. Музеят на солта в Поморие е открит на 7 септември 2002 г. с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. В Поморие, древният Анхиало, морска сол се добива от незапомнени времена. Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр. Хр.). Многовековният опит се е предавал от бащи на синове. Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства. В музея се предлагат сувенири, брошури и др. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Така че, когато тръгнете на море, не се ограничавайте до плаж, бира и цаца. Разгледайте градчетата - в Поморие и изобщо по Черноморието ни има много древна история, привлекателна за всеки турист.