Банги - столицата на Централноафриканската република

Град Банги е столицата и най-големият град на Централноафриканската република. Мнозинството от населението на тази страна живее в западните дялове на държавата, близо до Банги.

Самият град е на северния бряг на река Убанги, като поредицата бързеи на реката спират какъвто и да било воден транспорт. Реката отбелязва границата между Централноафриканската република и Демократична република Конго. На другият бряг на река Убанги, противоположно на град Банги, се намира град Зонго, който е град от република Конго.

Центърът на град Банги е в близост до самият бряг на реката, и там може да се насладите на такива забележителности, като голямата триумфална арка посветена на Бокаса, Президентския дворец и централното тържище.

Столицата е основана през 1889 година, като тогава местността е била част от френската колония Горен Убанги. По-късно колонията се преименува на Убанги-Шари, част от Френска Екваториална Африка.

Университетът на Банги, основан през 1970 година, има около 2 900 студенти и е монополист в неземеделското факултетно образование в Централноафриканската република.